Ashwagandha extract - Creanite.com

CREANITE.COM
Ga naar de inhoud

Ashwagandha extract

Ashwagandha extract
Ashwagandha is ook bekend als Withania somnifera. De wortels van de plant bevatten flavonoiden en alkaloiden en lactonen met een steroidskelet: de withanoliden. De plant wordt een adaptogeen genoemd. Vage term voor een stof die het lichaam zich beter laat aanpassen aan allerlei moeilijke situaties. De bekende toepassingen zijn: bij arthritis, bij rheuma,bij  angst, voor meer energie, een betere gezondheid, een langer leven en het voorkomen van allerlei ziektes. Interessanter voor sporters is de toename van kracht en het effect op het hart, bloedvaten en longen, de VO2-max en het daarmee samenhangende uithoudingsvermogen.
Eigenlijk zijn die eigenschappen stuk voor stuk te benoemen. In ieder geval voor sporters.

Wat doet Ashwagandha
Er zijn kort geleden twee onderzoeken gedaan, waarin veel gunstige effecten gezien werden.
Voor krachtsporters
Meer energie in de mitochondrien (energieleverende onderdeel van de cellen), minder ATP wordt afgebroken in de spieren, zorgt voor meer creatine en daarmee voor een sneller herstel van ATP, men kan zich beter concentreren en het geeft een beter coordinatie. Verder blijken naast het spierherstel ook de spierkracht, spiergrootte, het vetpercentage en de concentratie van testosteron te verbeteren. Bench press: toename 26,4 kg bij de placebogroep, 46 kg bij de ashwagandhagroep, leg extension 9,8 en 14,8 kg, armomtrek: 5,3 cm toename en 8,6 cm. Alleen de omvang van de dijbeenspier nam niet toe. De stijging van de testosteronspiegel : 18 ng/dl en 96,2 ng/dl en het vetpercentage: een afname van 1,5% en 3,5%.
Voor duursporters
Zorgt voor meer hemoglobine en rode bloedcellen. De VO2-max neemt toe. Gezien is een gemiddelde toename van 13% bij getrainde sporters met lage uitgangswaarden. De placebogroep had geen verbetering.
Een andere test gaf bij mannen een 16,1% hogere VO2-max en bij vrouwen 9,0%. Daarbij was de tijd van volhouden tot uitputting 10,7% verlengd. Een andere  VO2-max test bij wielrenners, waarbij de tijd tot uitputting werd gemeten ging van gemiddeld 15,79 minuten naar 16,93 minuten.
Spierherstel
De spierschade die normaal 24-48 uur na een zware inspanning optreedt wordt verminderd. Dat kan door allerlei factoren gebeuren: bijvoorbeeld door minder creatinekinase, verminderde schade door radicalen, een ontstekingsremmende werking, minder melkzuur en minder ureum in het bloed. Vooral na 8 weken Ashwagahanda bleek het herstel veel beter dan alleen met een placebo te zijn.
Mentale scherpte
Een stimulerend effect als bij coffeine werd gezien. Men werd helderder met een betere focus.
Meer testosteron
Bij een merkpreparaat steeg de testosteronspiegel in 90 dagen met 17%. Ook het aantal zaadcellen nam toe.

Gebruik
2-3 maal daags 500 mg, gedurende minstens 8 weken.

Verpakking
100 capsules in alu-enveloppe.
Per capsule: 500 mg Ashwagandha extract (Withania somnifera L. Dunal). Bevat minstens 2,5% withanoliden.
Poeder van 100 gram tot 1 kilogram in alu-verpakking met maatlepeltjes.

Ongewenste effecten
Zijn niet bekend.

Verpakking
Ashwagandha extract
Poeder 100 gram ........................................... € 16,50
Capsules 100 x 550 mg ............................ € 16,50
Capsules 200 x 550 mg ............................ € 31,50


© 2011-2021 Creanite

Een website van Jan de Heij © 2002-2021


Handwerk
Alle producten worden hier nu bijna 26 jaar met de hand gemaakt. Grote machines hebben meer hulpstoffen nodig om probleemloos te werken. Dan gebruikt men ook siliciumoxide, magnesiumstearaat, lactose en andere hulpstoffen die we beter weg kunnen laten. Er wordt hier gekozen voor meer lichaamsvriendelijke alternatieven.
Terug naar de inhoud