Beta-alanine en l-carnosine - Creanite.com

CREANITE.COM
Ga naar de inhoud

Beta-alanine en l-carnosine

Beta-alanine en l-carnosine     
l-CARNOSINE
l-Carnosine is een stof die uit 2 aminozuren bestaat, een dipeptide. In dit geval is dat bèta-alanine gekoppeld aan l-histidine. Het komt in het lichaam vooral voor in de snelle spiervezels, type II, die van de sprinters en bodybuilders, maar toch ook in de langzametype I spiervezels.

l-Carnosine vangt H+ ionen (van zuren, zoals melkzuur) weg, diegevormd worden bij anaërobe inspanningen. Meer zuur vermoeit enmaakt minder sterk. Meer l-carnosine haalt meer zuur weg. Meer l-carnosine verbetert de sprint en de topinspanningen tijdenswedstrijden. Men claimt daarmee samenhangend ook nog een verbeterd aëroobuithoudingsvermogen, een afname van het vetpercentage en meerspierkracht.
l-Carnosine is ook nodig bij de vorming van stikstofmonoxide.

Meer l-carnosine
Meer carnosine in de spieren is zinvol voor sportprestaties. Net als bijeen groter eiwit, zoals insuline, is het probleem dat de dipeptiden (de kleinste eiwitten) al in de maag afgebroken worden. Men kan dan beter meer van de bouwstoffen: bèta-alanine en/of l-histidineinnemen.

Het dure l-carnosine wordt afgebroken door het lichaam in bèta-alanine en l-histidine. En daarna moet van die twee aminozurenin het lichaam weer l-carnosine gemaakt worden. Bèta-alanine - met of zonder - l-histidine is veel goedkoper.
Er is een toename van l-carnosine in de spieren geconstateerd van 59% (na 4 weken) en 80% (na 10 weken) door het gebruik van bèta-alanine. Gemeten in zowel de langzame als de snelle spiervezels. Men kon daardoor ook gemiddeld 13% (na 4 weken) en 16% (na 10weken) meer arbeid opbrengen.

l-Carnosine en wielrennen
In een onderzoek werd in een sprint van 30 seconden de hoeveelheidl-carnosine in het snelle type spiervezels gemeten. Hoe meer l-carnosine men vond, hoe meer vermogen men per kilolichaamsgewicht had in de laatste 10 seconden van de sprint.

l-HISTIDINE
l-Histidine is een gewoon aminozuur uit de dagelijkse (eiwit-)voeding. Het is als gewoon aminozuur in bijna elk eiwit terug te vinden. Het is normaal meer dan voldoende aanwezig voor de vorming vanl-carnosine. Alleen hardnekkige vegetariërs doen er wel verstandigaan l-histidine te gebruiken voor meer l-carnosine.

BETA-ALANINE
Bèta-alanine is een rechtsdraaiend aminozuur, terwijl in het menselijk lichaam meestal linksdraaiende aminozuren te vinden zijn. Met l-histidine vormt het dus l-carnosine. Bèta-alanine zit ook in kip, vlees en vis.

Waarom gebruiken sporters beta-alanine
Meer bèta-alanine geeft meer l-carnosine en dat geeft een beter anaëroob uithoudingsvermogen, meer vermogen, een betere sprint en minder vermoeidheid.

Ongewenste effecten
Bèta-alanine kan vaatverwijding geven alsof men bloost of nicotinezuur inneemt. Het is niet gevaarlijk, maar soms wel storend. Het zou moeten helpen zo klein mogelijke hoeveelheden van bèta-alanine verdeeld over de dag te gebruiken.
Meer l-carnosine zorgt voor meer stikstofmonoxide en geeft daarmee meer vaatverwijding.
Er is al resultaat binnen 1-2 weken zichtbaar, na 3-4 weken is dat resultaat duidelijker en de concentratie l-carnosine blijft 2-3 maanden na het begin nog stijgen. Er wordt wel aangenomen dat de grens dan wordt bereikt.

Gebruik
Dagelijks 4-6 gram per dag, in 3 delen innemen. Zo nodig in kleinere hoeveelheden verdeeld over de dag innemen, om vaatverwijding (huid) tegen te gaan. Oplossen in vloeistof en opdrinken of als poeder of capsule innemen.
3,2 tot 6,4 gram per dag is in onderzoeken gebruikt. 3,2 gram zorgde voor 42% en 6,4 gram voor 64% meer l-carnosine. Het verschil tussen 4, 5 en 6 gram per dag is niet zo duidelijk.
l-Carnosine zelf gaf een stijging van 65%, maar dan moet er wel enkele grammen meer van ingenomen worden, omdat de stof in het lichaam eerst wordt gesplitst in bèta-alanine en l-histidine.

Niet/wel gebruiken met
Bèta-alanine kan zonder problemen gecombineerd worden met andere stoffen, zoals creatine en anti-oxidanten. Die stoffen kunnen de werking juist versterken.

Verpakking
Bèta-alanine
Poeder 100 gram in alu .......................................... € 12,00
Poeder 500 gram in pot ......................................... € 24,50
Poeder 1000 gram in alu ....................................... € 39,50

Alle vermelde prijzen zijn inclusief 9% BTW en exclusief verzendkosten.

© 2007-2021 Creanite

Een website van Jan de Heij © 2002-2021


Handwerk
Alle producten worden hier nu bijna 26 jaar met de hand gemaakt. Grote machines hebben meer hulpstoffen nodig om probleemloos te werken. Dan gebruikt men ook siliciumoxide, magnesiumstearaat, lactose en andere hulpstoffen die we beter weg kunnen laten. Er wordt hier gekozen voor meer lichaamsvriendelijke alternatieven.
Terug naar de inhoud