Bidonpoeder voor duursporters - Creanite.com

CREANITE.COM
Ga naar de inhoud

Bidonpoeder voor duursporters

Koolhydraatpoeder voor lange inspanningen (JdH-mix / duursportmix
Voor inspanningen boven de 2 uur wordt als bidonvulling maltodextrine met fructose gebruikt. Bij dit mengsel zijn wat stoffen gedaan om het uithoudingsvermogen nog wat meer te vergroten.
Per uur kan 60-100 gram JdH-mix opgelost in water opgedronken worden. Bij voorkeur een kwart bidon per kwartier opdrinken. De inhoud over meer bidons verdelen als per uur geen 600 ml maar meer vloeistof nodig is. Verschilt van persoon tot persoon. Het poeder kan ook in een 900 ml bidon gedaan worden.

Aardappelmaltodextrine
Een maltodextrine waar iedereen tegen kan. Gegranuleerd (stoft niet), geen gluten, niet genetisch gemodificeerd en goed oplosbaar. 0,8 gram per kg lichaamsgewicht per uur innemen, opgelost in 0,5-1 water. In 4 x per uur opdrinken. Tot 2 uur inspannen alleen maltodextrine gebruiken. Anders zorgt het vooral voor gewichtstoename.
Samenstelling van aardappelmaltodextrine volgens de fabriek:
Glucose: 28 mg/g
Maltose, maltotriose  en  langere suikerketens:  940 mg/g
DE-equivalent: 16-24 (en op verzoek 7-15 met langere ketens en lagere GI-waarde)

Fructose
Boven de 2 uur inspannen kan er tot 50% fructose bij. Dan krijgt de lever door een andere afbraak van fructose nog wat meer glycogeen.

Soja-eiwit hydrolysaat
Een beetje eiwit kan zorgen voor een grotere toename van glycogeen in de spieren. Teveel tijdens de inspanning kan voor extra ammoniak zorgen en is niet gewenst. Soja-eiwit bevat geen lactose en geeft daardoor geen ongewenste (waterstof-) gasvorming (wei-eiwitten). 25% is al gehydrolyseerd: omgezet in kleinere stukken eiwit en losse aminozuren. Werkt dus ook snel.

Nopal®
Nopal is een extract van een cactus, van de Opuntia ficus-indica. Het vergroot de opname van glucose in de spieren. Het gaat spierbeschadiging tegen en herhaaldelijk gebruik zorgt voor betere sportprestaties.

l-Taurine
Door taurine neemt de verbranding van vetten ten opzichte van de verbranding van koolhydraten licht toe. Bij een lange inspanning spaart dat de koolhydraten in het lichaam en gaat het uithoudingsvermogen omhoog.

Rode druiven-extract
Rode druiven-extract zorgt voor een toename van stikstofmonoxide in het bloed. Die stof geeft een goede doorbloeding van de spieren. Polyfenolen in rode druiven verbeteren het uithoudingsvermogen, al is de exacte werking niet duidelijk.

Natriumchloride
Het gebruik van natriumchloride/keukenzout is mogelijk, maar niet direct noodzakelijk. Het hangt af van hoeveel natrium die men van nature al verliest tijdens inspanningen, hoe warm het is en hoe de combinatie van maltodextrine en natriumchloride individueel wordt verwerkt. Zelf toevoegen. Vraag om de info-pagina. Op de gedetailleerde info van maltodextrines wordt uitgelegd welke hoeveelheid toegevoegd kan worden aan de inhoud van een bidon. Heel algemeen: de helft van het afgestreken maatlepeltje keukenzout per bidon zou voldoende moeten zijn.

Smaakstoffen
Smaakstoffen zijn vaak de grootste veroorzakers van (maag)problemen tijdens inspanningen: essences en citroenzuur kan men beter maar vermijden. Met heel weinig (van het vertrouwde merk) limonadesiroop kan men de smaak al heel wat verbeteren.  
Energie-inhoud in KJ per 100 g: koolhydraten 1570, eiwit 74, vetten 0

Een uitgebreid verhaal over koolhydraten, maltodextrine, fructose en natriumchloride wordt (op verzoek) toegestuurd via email. Dit voorkomt overbodig papiergebruik.
Men kan zelf beslissen of men er een kopietje van wil maken.


© 2013-2021 Creanite

Een website van Jan de Heij © 2002-2021


Handwerk
Alle producten worden hier nu bijna 26 jaar met de hand gemaakt. Grote machines hebben meer hulpstoffen nodig om probleemloos te werken. Dan gebruikt men ook siliciumoxide, magnesiumstearaat, lactose en andere hulpstoffen die we beter weg kunnen laten. Er wordt hier gekozen voor meer lichaamsvriendelijke alternatieven.
Terug naar de inhoud