Maca en Black Maca - Creanite.com

CREANITE.COM
Ga naar de inhoud

Maca en Black Maca

Maca - Lepidium Peruvianum
Maca of Lepidium Peruvianum is een plant waarvan de wortel lijkt op de radijs. De plant groeit in het Andes hooggebergte in Peru. Al in de tijd van de Inca's werd Maca gebruikt als pepmiddel en als middel voor betere sexprestaties. De - waarschijnlijk - verantwoordelijke stoffen (isothiocyanaten englucosinolaten) komen vooral in de wortel voor, de bladeren bevatten die stoffen niet. Voor het Black Maca extract wordt alleen gebruik gemaakt van de gemalen gedroogde wortel.

Wat doet Maca voor sexprestaties
Maca geeft meer energie voor sex. Er is na een ejaculatie een kortere hersteltijd nodig. Het helpt het aantal zaadcellen en het volume vande zaadvloeistof te vergroten. Maca is al effectief na 1-2 uur, maar als het 1-2 weken dagelijks gebruikt wordt, zijn de veranderingen duidelijker.

Sporters
Maca wordt beschouwd als adaptogeen: het houdt het lichaam in balans bij lichamelijke en psychische belasting. Het ondersteunt de afweer en helpt om sneller te herstellen bij (over)vermoeidheid. Maca bevordert het concentratievermogen, geeft meer energie en verbetert het uithoudingsvermogen (enkele weken innemen). De afgifte van dopamine neemt toe. Krachtsporters combineren Maca met creatine om de spierspanning te verhogen.
Uit een onderzoek bij muizen bleek dat door de macamides (de werkzame stoffen in maca) de diertjes meer glycogeen kregen in de lever en in de spieren, de vetverbranding werd versneld. Er werd ook minder melkzuur en ureum gevormd in het bloed. En de hoeveelheid lactaatdehydrogenase en creatinekinase, stoffen die de mate van spierschade aangeven, verminderde. Waren muizen mensen, dan zou maca een fantastische verbetering van sportprestaties kunnen geven. Misschien toch eens een hoge dosis proberen.

Dieren
Fokkers, bereikten 25-40% meer nakomelingen bij hun dieren als maca aan de diervoeding werd toegevoegd. Afgeleid van dierproeven is maca bij dieren prestatieverbeterend. Zij bleken twee maal langer te kunnen zwemmen tot uitputting. Door maca bleek er ook minder zuurstof nodig te zijn voor het herstel van de lichaamstemperatuurna extreme afkoeling.

Testosteron
Het zou aannemelijk zijn dat Maca ook het testosterongehalte verhoogt. Uit onderzoeken blijkt dat gewoon niet het geval te zijn. Alleen in dierproeven steeg de testosteronafgifte, toen Maca samen met Huanarpo Macho (Jathropa macrantha) werd gebruikt.
Vrouwen kunnen ook Maca gebruiken.

Ongewenste effecten
Afwezig.

Dosering
1 tot 10 gram gewone Maca per dag is gebruikelijk. Black Maca heeft wel de voorkeur bij de meeste toepassingen. Bijvoorbeeld een 1=10 extract heeft dan een dosering van 0,1-1 gram per dag, bij 1=4 is het een kwart van de genoemde getallen.
 
Herkomst Maca
Voordat Maca echt goed verkrijgbaar werd in Nederland, was het nodig navraag te doen in Peru naar de juiste Maca. Uiteindelijk was er een leverancier die pleitte voor de Maca van het Bombon Plateau, bij de Cerro de Pasco-mijn. De grond zou daar zo rijk aan mineralen zijn, dat daar de beste omstandigheden voor de Maca-wortel waren. Misschien een verkooppraatje, maar toen later een andere Maca via een Nederlandse groothandel werd gebruikt, werd het verschil duidelijk.


---------------------------------------------------------------------

BLACK MACA extract 1:12
Er zijn wat geleerde heren in Peru, die zich alleen bezig houden met Maca, zoals Dr. Gonzales. Het concentreren van een extract tot zelfs 40% of 60% van de werkzame stoffen leidt volgens hem niet tot een beter product. Macaënen en macamiden in die hogere concentraties bepalen het effect van de Maca niet. De werking is volgens hem eigenlijk helemaal niet terug te brengen tot bepaalde "werkzame" stoffen. Black Maca is een variant met volgens die wetenschappers de duidelijk betere resultaten. De verschillen zijn bij dieren vastgesteld.

Dosering
Het innemen van slechts 1,5-3 gram (Black) Maca - het gewone poeder - per dag blijkt al effectief en het effect wordt niet duidelijk beter als er meer dan 1,5 gram wordt ingenomen. Wie toch meer in wil nemen, kan zonder problemen tot 10 gram Maca per dag gaan. Red-, Black- of gewone Maca.
Het is voldoende om 0,1 tot 0,8 gram van het Black Maca extract per dag te gebruiken. Daarvan komt 1 capsule overeen met 3 gram gewone Maca in poedervorm. Daarmee is de dosering 1-3 capsules per dag.

Waterbasis
Het gaat hier om een extract dat wordt gemaakt met water en dat daarna wordt gedroogd. Het neemt blijkbaar wel alle noodzakelijke stoffen uit de wortel mee. Men is minder tevreden over de Maca-extracten die met alcohol worden gemaakt.
De Black Maca is wel duurder. Black Maca als gedroogd extract heeft wel een sterk wateraantrekkende neiging. Daarom wordt het met het maltodextrinepoeder gemengd om in de capsules te gebruiken.

Maca en China
Er was een tijdelijk een groot probleem met de aanvoer van Maca. China had ook Maca ontdekt en de worteltjes groeiden daar (nog?) niet goed. De prijs was daardoor ineens 2-3 x hoger geworden. Uit het oog is uit het hart: de vraag ernaar is afgenomen. Misschien komt alleen het Black Maca extract later weer gewoon terug.


© 2003-2021 Creanite

Een website van Jan de Heij © 2002-2021


Handwerk
Alle producten worden hier nu bijna 26 jaar met de hand gemaakt. Grote machines hebben meer hulpstoffen nodig om probleemloos te werken. Dan gebruikt men ook siliciumoxide, magnesiumstearaat, lactose en andere hulpstoffen die we beter weg kunnen laten. Er wordt hier gekozen voor meer lichaamsvriendelijke alternatieven.
Terug naar de inhoud