Calciumcaseïnaat en caseine - Creanite.com

CREANITE.COM
Ga naar de inhoud

Calciumcaseïnaat en caseine

Calciumcaseinaat /caseine
Het eiwit van melk bestaat uit caseïne en wei-eiwit. Caseïne is het eiwitdeel waar kaas van wordt gemaakt. De vloeistof die overblijft, bevat wei-eiwit. Door een reactie van caseïne met calciumhydroxide ontstaat calciumcaseïnaat. Engelstaligen zeggen daar calcium caseinate tegen en sommige Nederlanders maken daar calciumcaseinaat van (met of zonder een i met twee puntjes). Het calciumcaseïnaatpoeder is mengbaar met water en melk. Het eiwitpoeder heeft een neutrale smaak. Er zijn geen smaakstoffen of zoetstoffen toegevoegd.

Waarom gebruiken sporters calciumcaseïnaat
De aminozuursamenstelling van calciumcaseïnaat is compleet, alle belangrijke aminozuren voor bijvoorbeeld de opbouw van spieren zijn voldoende aanwezig. Caseine wordt in ongeveer 3-7 uur afgebroken tot aminozuren, langzamer dan de andere eiwitsoorten. Calciumcaseïnaat blijkt meer de eigenschappen van een snel eiwit te hebben. Caseine gaat de werking van cortisol tegen en bevordert daarmee de opbouw van spiereiwitten. Cortisol is het (stress-)hormoon uit de bijnieren dat eiwit om kan zetten in glucose.
Wie overgevoelig is voor lactose of melksuiker (intolerantie voor lactose) kan kiezen voor caseine, calciumcaseïnaat, soja-eiwit, erwten-eiwit, hennep-eiwit, aardappeleiwit, ei-eiwit of voor een lactosearm wei-eiwitisolaat.

Zie voor meer informatie over eiwitten en aminozuren de aparte eiwitpagina.

Hoeveel eiwit heeft een sporter nodig
Niet-sporters: per dag 0,8-1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht.
Duursporters: per dag 1,5-1,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht.
Krachtsporters: per dag 1,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht.
Het grootste deel van het eiwit komt uit het eten. Bereken met behulp van voedingstabellen hoeveel eiwit het eten op een dag bevat. Het dagmaximum min de hoeveelheid eiwit in het eten is de hoeveelheid die aangevuld kan worden met eiwitpoeder.

20-30 gram eiwit 's avonds voor het slapen is een algemene dosering. Om de hele dag voldoende aanvoer van eiwit en daarmee van aminozuren te hebben, volstaat het om 3 maal per dag calciumcaseïnaat te gebruiken. Hoeveel eiwit nodig is, volgt uit de bovenstaande berekening.

Hoe te gebruiken
Eiwitpoeder met een gelijke hoeveelheid water of melk (en wat honing, siroop of cacao) mengen en aanvullen met de rest van de vloeistof en opdrinken. Mengen met een mixer/shaker werkt beter.

Tegelijk gebruiken met
Caseine kan gecombineerd worden met wei-eiwit om ook de snelle aminozuurafgifte te benutten. Door de tragere opname van caseïne hoeft er ook minder vaak op een dag eiwit gebruikt te worden. Bij een mengsel ontstaat een trapsgewijze afgifte van aminozuren. Eerst komen de aminozuren van wei-eiwit snel in het bloed, later de aminozuren afkomstig van caseïne. Eigenlijk is gewone magere melk een prima mengsel van caseine en wei-eiwit om de stapsgewijze afgifte van aminozuren te krijgen. Als mager melkpoeder niet teveel zout en niet zoveel lactose bevat, is het een buitengewoon geschikt (en goedkoper) eiwitpoeder voor spieropbouw.
Ook soja-eiwit wordt langzamer afgegeven en kan helpen bij het voorkomen van jeugdpuistjes die soms kunnen ontstaan bij het gebruik van dierlijke eiwitten.

Ongewenste effecten van calciumcaseïnaat
Als er meer eiwit dan het maximum per dag wordt ingenomen, kan het worden omgezet in vet. Soms kunnen dierlijke eiwitten bij daarvoor gevoelige personen meer jeugdpuistjes geven.

Verpakking
Calciumcaseïnaat (90% eiwit)
Wordt niet meer geleverd.

Samenstelling calciumcaseïnaat  89%
Voedingsstoffen
In gram per 100 gram poeder
Eiwit ........................................... 88,7
Eiwit (als het poeder gedroogd is) ... 94
Water ........................................... 5,7
Lactose ...................................... 0,1
Vetten ......................................... 1,5

Essentiële aminozuren
In mg per 1000 mg eiwit:
Isoleucine .............................. 56
Leucine ................................. 105
Lysine ....................................... 89
Methionine ........................... 30
Fenylalanine ....................... 57
Threonine ............................. 49
Valine ....................................... 65

Niet-essentiële aminozuren
In mg per 1000 mg eiwit:
Histidine ................................ 32
Alanine .................................. 34
Arginine ................................ 41
Asparagine(zuur) ........... 80
Cystine (cysteïne) .......... 06
Glutamine(zuur) ........... 263
Glycine ................................... 21
Proline .................................. 121
Serine ..................................... 64
Tyrosine ................................ 63

Metalen
In mg per 100 gram
Calcium .......................... 1000

Dit is een voorbeeld.
De samenstelling kan elke maand in detail weer anders zijn, maar in grote lijnen zullen er nauwelijks opmerkelijke verschillen zijn.


© 2004-2013 Creanite

Een website van Jan de Heij © 2002-2021


Handwerk
Alle producten worden hier nu bijna 26 jaar met de hand gemaakt. Grote machines hebben meer hulpstoffen nodig om probleemloos te werken. Dan gebruikt men ook siliciumoxide, magnesiumstearaat, lactose en andere hulpstoffen die we beter weg kunnen laten. Er wordt hier gekozen voor meer lichaamsvriendelijke alternatieven.
Terug naar de inhoud