Calcium-d-aspartaat - Creanite.com

CREANITE.COM
Ga naar de inhoud

Calcium-d-aspartaat

d-Asparaginezuur (d-aspartic acid)*
d-Asparaginezuur (d-aspartic acid) is een aminozuur. Het komt in zoutvorm voor als d-aspartaat. Bijvoorbeeld gekoppeld aan natrium, calcium, magnesium of kalium. Niet verwarren met het bekendere aminozuur l-asparaginezuur met de zoutnamen eindigend op -l-aspartaat. Als de naam d-aspartaat wordt gebruikt gaat het eigenlijk over natrium-d-aspartaat (of het Engelse sodium-d-aspartate) en calcium-d-aspartaat (of het Engelse calcium-d-aspartate chelate).
D-asparaginezuur is dus gewoon het aminozuur dat niet is omgezet in een zout. Het is in oplossing zuur en er is meer dan een halve liter water (grote soepkom) nodig om 3 gram poeder op te lossen. Voor aminozuren is er altijd een extra transportsysteem in het lichaam, maar een zout dat niet oplost kan voor diarree zorgen of gewoon niet het maximale effect geven. Zouten lossen veel beter op in water. Voor het oplossen van 3 gram d-asparaginezuur is meer dan een grote soepkom water nodig. Voor calcium-d-aspartaat is er nauwelijks een lepel nodig.

Natrium-d-aspartaat (sodium-d-aspartate)
Het natriumzout van d-asparaginezuur is gebruikt bij een onderzoek naar de vruchtbaarheid van mannen. Aan dat onderzoek heeft d-asparaginezuur zijn populariteit als testosteronverhoger te danken. Het natriumaandeel is echter ongewenst voor sporters. Natrium is een antagonist van stikstofmonoxide (NO). Een stijging van de bloeddruk en vaatvernauwing treden meteen op. Als het calciumzout al voorhanden was geweest had men zeker geen natrium-d-aspartaat gebruikt in het onderzoek.

Calcium-d-aspartaat chelaat (calcium-d-aspartate chelate)
Het calciumzout van d-asparagine zuur is een beter alternatief voor natrium-d-aspartaat. Met het woord chelaat probeert men aan te geven dat het een speciale verbinding is tussen calcium en d-asparaginezuur. Een prima oplosbaarheid, maar bovendien is het een poeder met een redelijke smaak. De voorkeur gaat nu ook hier uit naar deze vorm.

Wat doet d-aspartaat goed
D-aspartaat stimuleert de afgifte en de productie van LH en testosteron bij de mens. In de hypofyse en in de testikels zet het enzym l-aspartaat convertase het niet-actieve l-aspartaat om in het actieve d-aspartaat.
D-aspartaat kan de NMDA-receptoren in de hersenen stimuleren. (NMDA = N-methyl-d-aspartic acid).
D-aspartaat komt voor in de hersenenen, testikels, zaadcellen, hypofyse en hypothalamus. Het heeft invloed op de hoeveelheid MSH (melanocytenstimulerend hormoon), GABA, dopamine, NMDA en LH (luteiniserend hormoon)
Er is door meer d-aspartaat meer c-AMP en CGMP gemeten, c-AMP in de testikels, c-GMP in de hypofyse.
Zaadcellen worden beweeglijker. Zeker als men ouder is, wordt men door d-aspartaat vruchtbaarder, omdat de hoeveelheid door het lichaam zelf gemaakte d-aspartaat met de jaren afneemt.
De hoeveelheid oestrogenen gaat ook omhoog. Daar heeft de gemiddelde sportende man geen behoefte aan. Daar kunnen allerlei extracten tegen gebruikt worden. Bijvoorbeeld Garcinia mangostana (mangosteen), Gojiberry/Wolfberry en druivenpittenextract.

Wat doet d-aspartaat niet goed
Het bovengenoemde onderzoek was gedaan bij mannen die een vruchtbaarheidsprobleem hadden. In 2015 werd eens onderzocht wat er gebeurt met de inname van d-asparaginezuur bij de hier passende doelgroep van sporters. Dagelijks 3 of 6 gram deed de hoeveelheid totaal testosteron en vrij testosteron dalen en dat spreekt het eerder verwachte effect tegen. Kracht en spiergroei zullen daar echt niet van gaan toenemen. En daarmee is de stof uit de gratie geraakt bij sporters.
NMDA, de vorm van d-aspartaat die vooral in de hersenen het werk zou moeten doen, deed in een ander onderzoek ook helemaal niets. Van die stof waren de bijwerkingen al een reden om er niet aan te beginnen.

Gebruik en dosering
In de morgen 1 maal daags 3 gram d-asparaginezuur innemen of 3,5 gram calcium-d-aspartaat. Meer is niet nodig, waarschijnlijk alleen bij onvruchtbaarheid blijkt nu.
In een onderzoek naar de onvruchtbaarheid bij mannen werd 3 gram natrium-d-aspartaat ingenomen. Bij 87% was na 12 dagen de concentratie van LH gestegen, 3 dagen daarna was het nog steeds wat verhoogd. Een voorzichtig advies was dan ook 2 weken d-asparaginezuur / calcium-d-aspartaat te gebruiken.

Ongewenste effecten
Er werd bij onvruchtbaarheid niet alleen meer testosteron gevormd, maar ook bijvoorbeeld GH, oestrogenen en prolactine. Bij sporters was dat allemaal juist niet het geval.
Vanwege de activerende eigenschappen in de hersenen kan men het bij epilepsie beter geen d-asparaginezuur gebruiken.

Verpakking
Calcium-d-aspartaat chelaat (calcium-d-aspartate chelate)
Poeder 100 gram ................................................. € 16,50
Poeder 200 gram ................................................. € 29,50
Poeder 500 gram ................................................. € 57,50
d-Asparaginezuur / d-aspartaat / d-aspartic acid
Poeder 100 gram in alu ................................... € 11,00
Poeder 200 gram in alu .................................. € 19,50

Alle vermelde prijzen zijn inclusief 9% BTW en exclusief verzendkosten.
Kijk altijd naar de actuele prijzen in de prijslijst.

* D-asparaginezuur is de zgn. rechtsdraaiende vorm. Er zijn dus twee vormen waarin asparaginezuur voor kan komen. Een oplossing van de ene buigt in een reageerbuis inkomend licht naar links (linksdraaiend of l-vorm), de andere vorm buigt het licht naar rechts. Op het oog gaat het om hetzelfde molecuul, maar in detail zitten er sommige atomen/delen in spiegelbeeld anders gerangschikt om een belangrijk koolstofatoom. Net als de vingers van de linker- en rechterhand gelijk zijn, maar anders zijn geplaatst. Die kleine spiegelbeeldverschillen maken een groot verschil in de werking van een stof.
In de natuur komt d-aspartaat minder vaak voor dan l-aspartaat.

© 2009-2021 Creanite

Een website van Jan de Heij © 2002-2021


Handwerk
Alle producten worden hier nu bijna 26 jaar met de hand gemaakt. Grote machines hebben meer hulpstoffen nodig om probleemloos te werken. Dan gebruikt men ook siliciumoxide, magnesiumstearaat, lactose en andere hulpstoffen die we beter weg kunnen laten. Er wordt hier gekozen voor meer lichaamsvriendelijke alternatieven.
Terug naar de inhoud