Calciumpyruvaat - Creanite.com

CREANITE.COM
Ga naar de inhoud

Calciumpyruvaat

Calciumpyruvaat
Calciumpyruvaat is het calciumzout van pyrodruivenzuur (pyruvaat). Een dagdosis van 6 gram calciumpyruvaat bevat ongeveer 1 gram calcium.

Calciumpyruvaat algemeen
Pyrodruivenzuur (in opgeloste vorm: pyruvaat) is een centrale stof in de citroenzuurcyclus. Dat is een serie van chemische reacties die in de cellen van het lichaam plaatsvinden, waarbij energie wordt vrijgemaakt uit vetten, eiwitten en koolhydraten.
Pyruvaat komt normaal in het dagelijkse eten voor, vooral in rode appels, bepaalde kaassoorten, donker bier en rode wijn. Pyrodruivenzuur is het meest stabiel als het aan calcium is gebonden. De calcium zelf heeft ook een werking.

Waarom gebruiken sporters calciumpyruvaat
Als er in het lichaam genoeg zuurstof aanwezig is, wordt in de cellen pyruvaat omgezet in acetyl-coënzym A. Bij gebrek aan zuurstof wordt pyruvaat meteen als anaërobe brandstof omgezet in melkzuur. Het zorgt ervoor dat sneller ATP kan worden opgebouwd. Hierdoor verbetert pyruvaat de prestaties bij duursporten en krachtsporten. De hoeveelheid glycogeen neemt toe en daardoor ook het uithoudingsvermogen. Het vetpercentage daalt en de spiermassa neemt toe. Voor een deel neemt pyruvaat het gevoel van vermoeidheid weg.

Toepassing als afslankmiddel
Pyruvaat
Calciumpyruvaat verhoogt de vetverbranding, waardoor het vetpercentage daalt. Het voorkomt ook ATP-verlies in de lever. Door ATP-verlies wordt er zonder pyruvaat minder T3-schildklierhormoon aangemaakt en dat veroorzaakt een vertraging in het afslanken. Pyruvaat zorgt ook voor een toename van de spiermassa. Na 6 weken is er wat vet verdwenen en is er bijna evenveel spiermassa voor in de plaats gekomen. Te controleren met weegschaal en vetpercentage.

Calcium
De calcium versnelt de verbranding van vet en remt de opslag van vet in de vetcellen. Vooral het vet rond de buik wordt aangepakt. Calcium verhindert dat vitamine D3 in het lichaam de vetcellen stimuleert om een enzym aan te maken dat vetten uit het bloed in de cel opslaat.
Het effect van calciumpyruvaat kan het beste gevolgd worden door het vetpercentage te meten. De weegschaal zal geen gewichtsafname aangeven als tegelijk de spiermassa toeneemt. Een gelijktijdige beperking van vetten en koolhydraten en alcohol in het dieet en meer lichaamsbeweging - langer dan een half uur per dag - helpen altijd om succesvol af te slanken.

Toepassing bij sporters: glycogeenwinst
Glycogeen is de vorm waarin koolhydraten/suikers worden opgeslagen in de spieren en de lever. Koolhydraten kunnen afhankelijk van de getraindheid 1- 2 uur intensieve inspanning mogelijk maken. Is de voorraad koolhydraten onvoldoende, dan gaat het lichaam over op vetverbranding en daalt het prestatievermogen. Ook voor een goede vetverbranding zijn er nog koolhydraten nodig. Koolhydraten zelf zijn de eerste stap naar glycogeenwinst. Met calciumpyruvaat kan de winst groter worden.

Toepassing bij sporters: de pH van het bloed verhogen
Het is een nieuwe toepassing. Natriumpyruvaat vermindert 1 uur ingenomen voor een inspanning sterker dan calciumpyruvaat de zuurgraad van het bloed. Het werkt dan net als natriumbicarbonaat bij korte anaerobe inspanningen. Het effect is duidelijker bij mannen dan bij vrouwen. Minder zuur in het bloed en minder lactaat. Meer dagen achtereen innemen voegt niets toe aan dat effect. Hoewel er wel minder zuur in het bloed wordt gevonden, is een overduidelijke prestatieverbetering nog niet aangetoond.

Gebruik en dosering
Als afslankmiddel: 3 maal per dag 2 gram (= 3 x 2 capsules).
Voor meer ATP en meer energie tijdens wedstrijden: tot 2 uur voor de wedstrijd 3-6 gram.
Om het bloed de zuurgraad van het bloed te verlagen: eenmalig 0.1 g/kg natriumpyruvaat 60 minuten voor de inspanning. Komt overeen met 0,08 g pyruvaat per kg lichaamsgewicht.

De opslag van koolhydraten verhogen
Vóór veel wedstrijden moet de koolhydraatvoorraad in het lichaam maximaal zijn. 4-6 dagen voorafgaand aan de wedstrijd: 3 maal per dag 2 gram. Meer zou wenselijk zijn, maar de hoeveelheid calcium beperkt het gebruik. Optimaal is een combinatie van maltodextrines en calciumpyruvaat.

Ongewenste effecten
In het maag-darmkanaal kan er soms een opgeblazen gevoel door gasvorming ontstaan. Dan het tijdstip van innemen veranderen: vóór, tijdens of na de maaltijd.

Niet gebruiken samen met
Sommige stoffen worden onwerkzaam als ze tegelijk worden ingenomen met calciumzouten. Voorbeelden van sportvoedingssupplementen zijn natriumfosfaat en creatinefosfaat.
Calciumpyruvaat kan zonder problemen wel tegelijk met gewone creatine, d-ribose, HMB, eiwitten en koolhydraten worden ingenomen.

Verpakking
Calciumpyruvaat
Capsules / poeder

Extra opmerking
Hoewel er positieve resultaten gehaald werden met de aangegeven dosering, zou het toch beter zijn om meer in te nemen. Alleen zorgt de extra calcium voor een beperking van die inname. Een ander zout of een mengsel zouden mogelijkheden kunnen zijn.
De bijwerkingen hebben calciumpyruvaat van de productenlijst gehaald. Soms zijn de maag-darmproblemen zo storend, dat er nauwelijks nog goed gesport kan worden. Heeft te maken met gasvorming in de darmen en daarmee samenhangende steken in de buik (JdH).

© 2003-2021 Creanite

Een website van Jan de Heij © 2002-2021


Handwerk
Alle producten worden hier nu bijna 26 jaar met de hand gemaakt. Grote machines hebben meer hulpstoffen nodig om probleemloos te werken. Dan gebruikt men ook siliciumoxide, magnesiumstearaat, lactose en andere hulpstoffen die we beter weg kunnen laten. Er wordt hier gekozen voor meer lichaamsvriendelijke alternatieven.
Terug naar de inhoud