Coffeine, cafeine, caffeine - Creanite.com

CREANITE.COM
Ga naar de inhoud

Coffeine, cafeine, caffeine

Coffeine
De stof coffeïne (caffeine, cafeïne, koffeine) komt vooral voor in koffie, thee, cacaobonen, guarana en kolanoten, meestal tot 2-4% maximaal. Van de plantaardige producten worden extracten gemaakt waarbij de concentratie bijvoorbeeld 10% kan zijn. Water of alcohol heeft dan de coffeïne uit de bladeren of zaden getrokken en na drogen blijft een poeder over met een hogere concentratie aan coffeïne.

De naam caffeine, koffeine, cafeine, coffeine, coffeinum
Vaak zoekt men op of er verschil is tussen caffeine, koffeine, cafeine en coffeinum. Daar is geen verschil in. Elk land geeft er zijn eigen klank aan. Om in de zoekmachines toch wel herkend te worden staan hier de bekendste namen. Alleen coffeine-HCl is nog niet genoemd, dat is een zout en bevat naar verhouding minder coffeine - het HCl-deel weegt ook wat - maar lost wel beter op in water.

Wat doet coffeine voor sportprestaties
Het laat spieren sneller en krachtiger samentrekken (7% toename) door meer calcium de cellen in te sturen.
Het verhoogt ook de omzetting van vetten in vetzuren, die op hun beurt weer voor verbranding gebruikt kunnen worden. Koolhydraten worden hierdoor opgespaard voor een later moment van een lange inspanning, met als resultaat een 20% langer uithoudingsvermogen. De afgifte van adrenaline wordt gestimuleerd.
Coffeïne blijkt als het in zeer hoge dosis voor een inspanning wordt ingenomen tijdens de inspanning een toename van de testosteronconcentratie in het bloed te geven. Geldt alleen voor de zuivere coffeïne, niet voor de coffeïne in extracten.
En coffeïne verlaagt duidelijk de pijn in de spieren, die door een inspanning van de dag ervoor is ontstaan.

Coffeïne, efedrine en synefrine
Coffeïne kan gebruikt worden bij het afslanken, maar is zelf geen thermogene of stofwisselingverhogende stof. In combinatie met salicylzuurverbindingen (wilgenbastsalicylzuur, Aspirine) en efedrine (met een werking tussen adrenaline en amfetamine in) werd het als afslankmiddel gebruikt. Een riskante methode, die wel effectief is door de thermogene eigenschappen van efedrine. Nu elke vorm van efedrine als geneesmiddel wordt beschouwd en niet meer als supplement verkocht wordt, neemt bijvoorbeeld synefrine uit Citrus aurantium de plaats in. Blijkt ook een ongezonde zaak te zijn. De combinatie met hesperidine blijkt een veel vriendelijkere capsule te geven
Coffeïne verbetert de sportprestaties aantoonbaar. Voor een optimale werking moet de overige (dagelijkse) inname van coffeïne (uit koffie, thee en cola) tot een minimum beperkt worden. Al wordt dat nog wel eens tegengesproken.

Bijzonderheden
Coffeïne wordt door een groot deel van de Nederlandse bevolking dagelijks ingenomen, de effecten zijn bij iedereen bekend. Het stond tot 2004 op de dopinglijst en gebruik ervan werd bestraft als de concentratie in de urine te hoog was.
Het is niet zinvol om meer dan de optimale dosis van 3-5 mg per kg lichaamsgewicht per keer te gebruiken (voor iemand van 70 kg dus tot 350 mg). 100-200 mg is meestal al voldoende en vaak is het verschil met bijvoorbeeld 350 mg niet duidelijk te merken. Andere ingenomen coffeïnerijke producten, zoals koffie en thee tellen ook mee voor de dosering. Zuivere coffeïne werkt wel veel sterker.

Dosering en gebruik
Beperkt gebruik houdt de werking van coffeïne sterk. 3-5 mg per kg lichaamsgewicht is meestal de optimale dosis. Niet vaker dan 1 keer per week gebruiken (verstoort de nachtrust en en goed herstel) en geen andere producten nemen die coffeïne bevatten.Als er meer dan 3-5 mg per kg wordt ingenomen, worden de prestaties niet verbeterd, maar neemt de kans op bijwerkingen wel toe.
Het tijdstip van inname is belangrijk: de werking als pepmiddel en spieractivator begint 1 uur na inname en de koolhydraatsparende werking voor de duursporters begint pas 3 uur na inname. Daarom 2 uur eerder innemen bij duurprestaties.

Ongewenste effecten
Ook met een lage dosis kunnen slapeloosheid, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen, verhoogde darmactiviteit en verhoogde spierspanning voorkomen.
De productie van urine neemt toe, waardoor in warm weer sneller uitdroging kan ontstaan. Spierkrampen treden daardoor ook eerder op. Door het effect op de darm en blaas zal tussentijds wc-bezoek nodig kunnen zijn.
Het lichaam raakt gewend aan het dagelijks gebruiken van coffeine. Plotseling met de inname van coffeïne staken geeft ook hoofdpijn en maakt prikkelbaar. Deze onthoudingsverschijnselen worden in het weekeinde vaak gezien bij kantoorpersoneel dat tijdens het werk vaak koffie drinkt.

Kolanoot
De gedroogde Afrikaanse kolanoot bevat ongeveer 2-3% coffeine. De verse kolanoot is bitter van smaak en heeft een stimulerende werking, omdat het coffeïne gebonden aan theobromine bevat. Deze stof kolanine wordt door enzymen gesplitst tijdens het drogen. Uiteindelijk blijft er gewone coffeine over.

Guarana extract 22%
De gedroogde zaden van de Zuid-Amerikaanse plant Paullinia Cupana bevatten normaal 2-4% coffeïne. In de plant is de coffeïne voornamelijk gebonden aan looistoffen. Door die koppeling van coffeïne aan die looistoffen is de stimulerende werking milder dan die van coffeine alleen, maar het is wel van langere duur. Door van de Guaranazaden een gedroogd extract te maken, is de concentratie van coffeïne gestegen tot 22%. Of de fabrieken voegen er gewoon wat meer coffeine aan toe. Gebruik: 1-2 maal daags 1-2 gram met een glas water innemen.

Theobroma cacao extract
Het gedroogde extract, zonder vet en koolhydraten, bevat naast de 12% theobromine, 0,1% fenylethylamine, 0.006% tyramine en 1,11% octopamine ook 6% coffeine (gestandaardiseerd). Dat betekent zoveel als toegevoegd. In cacao komt namelijk amper coffeine voor. Een capsule van 500 mg bevat 30 mg coffeine, maar het is vooral de combinatie van stoffen die stimulerend werkt, de stemming positief maakt en een overdreven eetlust weg moet nemen. Gebruik: 1-3 maal daags 500-1000 mg met een glas water innemen. (Zie info Theobroma cacao extract 6% of Chocamine/Metabromine.)

Groene thee extract 80%
Groene thee extract bevat (hier) 7,1% coffeïne. Een capsule van 400 mg bevat 28 mg coffeïne. De stimulerende werking van coffeïne in thee valt voor een deel weg door de natuurlijke aanwezigheid van l-theanine (kalmerend).

Verpakking
Coffeïne (cafeine, caffeine, caffeïne)
Capsules 100 x 100 mg in alu ........... € 10,00
Capsules 200 x 100 mg ....................... € 19,00
Capsules 100 x 200 mg ....................... € 12,00
Capsules 200 x 200 mg ....................... € 22,50
Capsules 100 x 300 mg ....................... € 14,00
Capsules 200 x 300 mg ....................... € 26,50
Los poeder wordt niet geleverd

Alle vermelde prijzen zijn inclusief 9% BTW en exclusief verzendkosten.

Kijk altijd naar de actuele prijzen in de prijslijst.


© 2003-2021 Creanite

Een website van Jan de Heij © 2002-2021


Handwerk
Alle producten worden hier nu bijna 26 jaar met de hand gemaakt. Grote machines hebben meer hulpstoffen nodig om probleemloos te werken. Dan gebruikt men ook siliciumoxide, magnesiumstearaat, lactose en andere hulpstoffen die we beter weg kunnen laten. Er wordt hier gekozen voor meer lichaamsvriendelijke alternatieven.
Terug naar de inhoud