Cordyceps - cordycepine - Creanite.com

CREANITE.COM
Ga naar de inhoud

Cordyceps - cordycepine

Cordyceps sinensis extract
Hier wordt gebruik gemaakt van een extract van de myceliumvorm van de Cordyceps sinensis, een Chinese schimmel die oorspronkelijk alleen op rupsen groeide. Een mycelium is het vertakte dradensysteem dat eigenlijk het lichaam van de schimmels vormt. Nu de Cordyceps sinensis gewoon wordt gekweekt op plantaardige voedingsbodems in steriele tanks, is het product betaalbaar geworden. Het gaat hier om een gedroogd extract.
Het behoort tot de traditionele middelen in China ter ondersteuning van de luchtwegen, voor een betere afweer, tegen vermoeidheid en voor betere sexprestaties.

Cordycepine / 3-deoxyadenosine / adenosine
De belangrijkste actieve stof in Cordyceps sinensis is cordycepine (3-deoxyadenosine, hier: 0,25-0,37%). De hoeveelheid cordycepinezuur (d-mannitol, 10-12% in een gewoon extract) geeft alleen aan hoe geconcentreerd het extract is, dergelijke suikers hebben geen echt duidelijke sportieve werking. Bijna alle gestandaardiseerde Cordyceps-extracten hebben een percentage van 0,25% 3-deoxyadenosine of iets meer.
Een extract boven de 1% moet (meer dan) naar verhouding duurder zijn. Er is hier ook een extract verkrijgbaar met een verhoogde concentratie van cordycepine.

Waarom gebruiken sporters Cordyceps sinensis?

Uithoudingsvermogen
Na dagelijks gebruik van Cordyceps sinensis gedurende 6 weken is een toename van de maximale zuurstofopname (VO2-max) van 6% gemeten. Een veelzijdige invloed op het hart, de longen, bloedvaten en enzymen in de rode bloedcellen is daar de oorzaak van. In de cellen wordt de lactaatverwerking versneld. Lactaat wordt sneller verwijderd en omgezet in energie, waardoor ook de anaërobe capaciteit verbeterd wordt.
Vrije vetzuren worden gemobiliseerd en bèta-oxidatie (de eerste stap in de afbraak van vetzuren) neemt toe. Hierdoor wordt minder glycogeen verbruikt, zodat er langer gepresteerd kan worden. Na 8 weken cordycepsgebruik werd een significante toename gezien van de hoeveelheid hemoglobine in het bloed, tegelijk met een toename van de maximale spierkracht.

Adenosine
ATP speelt een belangrijke rol in alle chemische reacties die met energie van het lichaam te maken hebben. ATP bevat als bouwstenen fosfaatgroepen en adenosine, dat weer bestaat uit d-ribose en adenine. Bij proefdieren bleek de lever door Cordyceps sinensis met 8 weken intensieve training meer ATP te produceren. Adenosine zelf, dat als onderdeel van 3-deoxyadenosine voorkomt in Cordyceps sinensis, heeft ook invloed op de hartprestatie.

Testosteron en sexprestaties
Cordyceps sinensis helpt het aantal zaadcellen te verhogen en meer testosteron te vormen. De zin in sex neemt toe bij mannen en nog meer bij vrouwen. Testosteron is daar waarschijnlijk verantwoordelijk voor. Er is een stijging van 21% testosteron gemeten na 3 weken en na 4 weken was de toename nog 11%. Een invloed als die van het hormoon LH en een verhoogde steroïdenproductie in de bijnieren zorgen voor de extra testosteronafgifte.

Tegen overtraining
Overtraining is eenvoudig omschreven als een wanverhouding tussen cortisol en testosteron in het bloed door te veel inspanning. Te zien aan te lang durende spierschade en vermoeidheid. Een meetbaar kenmerk van overtraining is dat de normale verhouding testosteron/cortisol meer dan 30% afneemt,
De combinatie reishi extract en cordyceps gedurende 3 maanden beschermde wielrenners tegen overtraining (3 x 500 mg cordyceps, 3 x 400 mg Reishi 10%)
De meeste duursporters slikken grote hoeveelheden van antioxidanten om schade door rondvliegende radicalen, die vrijkomen bij inspanningen te neutraliseren, zoals o.a.: vitamine E, vitamine C, β-caroteen, coenzym Q10, liponzuur, N-acetylcysteine, allopurinol, quercetine en resveratrol. Maar vrije radicalen zorgen niet alleen voor schade, zij hebben ook een signaalfunctie, waardoor het lichaam zich aan gaat passen aan de zware omstandigheden die er zijn tijdens een sportprestatie. Antioxidanten in hoge doses nemen die signaalfunctie weg. Het gebruik van antioxidanten mag daarom een stuk subtieler zijn.

Gebruik
1-2 gram 2 x per dag of 2-4 capsules van 500 mg 2 x per dag, met een glas water innemen. 3-8 weken gebruiken.

Niet gebruiken bij
Cordyceps sinensis kan net als Aspirine de activiteit van de bloedplaatjes remmen. Niet tegelijk gebruiken met geneesmiddelen die invloed hebben op de bloedstolling (Sintrom, Marcoumar) of anders overleggen met de voorschrijvende arts.

Cordyceps sinensis met 7 mg 3-deoxyadenosine per capsule
Omdat uit onderzoek blijkt dat 3-deoxyadenosine of cordycepine de verantwoordelijke stof is bij testosteronstijging, is er nu een capsule gemaakt met een extra hoge concentratie van die stof met behulp van een extra geconcentreerd Cordyceps extract. Er zijn nu maar 2 capsules per dag nodig. 100 capsules is dan voor 50 dagen.
Een bijkomend voordeel is dat in de gewone Cordyceps-extracten het gehalte aan 3-deoxyadenosine nooit exact wordt gegeven. Meestal meet men alleen de hoeveelheid adenosine die aanwezig is. Dat zegt eigenlijk niets over het percentage 3-deoxy-adenosine. Adenosine is veel minder effectief. Adenosine en 3-deoxy-adenosine lijken chemisch wel veel op elkaar. De hoeveelheden van 3-deoxy-adenosine en adenosine zijn hier bepaald met HPLC als analysemethode.

Verpakking
Cordyceps sinensis (mycelium) 0,25-0,37% 3-deoxyadenosine (1-2 mg per capsule)
Capsules 100 x 500 mg in alu ................................. € 14,50
Capsules 200 x 500 mg in alu ................................. € 27,50
Capsules 300 x 500 mg in alu ................................. € 39,90
Capsules 400 x 500 mg in alu ................................. € 51,90

Dit Cordyceps sinensis poeder is een enigszins eetbaar extract en kan gewoon aan het eten toegevoegd worden.
Poeder 100 gram ............................................................... € 17,00
Poeder 200 gram .............................................................. € 32,50
Poeder 500 gram .............................................................. € 59,50

Cordyceps extracten aangevuld tot 7 mg 3-deoxyadenosine per capsule
Capsules 100 x 7 mg cordycepine in alu .......... € 39,50
Capsules 200 x 7 mg in alu ......................................... € 77,00
De prijslijst geeft de actuele prijzen aan.
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 9% BTW en exclusief verzendkosten.


NB Deze tekst is de originele tekst. De basis komt van de bijsluitertekst uit 2002 en is jaarlijks aangepast. Wie deze tekst deels of geheel gekopieerd tegenkomt op een andere website, heeft te maken met illegale kopieerders. Wie niet de moeite neemt om een eigen tekst te maken of eigenlijk gewoon totaal onbekend is met de stof, zal ook niet uitmunten in betrouwbaarheid van de te leveren produkten...
JdH


© 2002-2021 CreaniteEen website van Jan de Heij © 2002-2021


Handwerk
Alle producten worden hier nu bijna 26 jaar met de hand gemaakt. Grote machines hebben meer hulpstoffen nodig om probleemloos te werken. Dan gebruikt men ook siliciumoxide, magnesiumstearaat, lactose en andere hulpstoffen die we beter weg kunnen laten. Er wordt hier gekozen voor meer lichaamsvriendelijke alternatieven.
Terug naar de inhoud