Creanite 26 jaar - Creanite.com

CREANITE.COM
Ga naar de inhoud

Creanite 26 jaar

26e Jaar Creanite
Toen een nuchter rekenende collegawielrenner, een student uit Delft mij vroeg hoeveel koolhydraten ik in mijn bidon deed, kon ik alleen zeggen dat er zoveel gram siroop, bij zoveel gram babypappoeder (Nutrix) in zat, Ik had nog nooit nagedacht over de exacte hoeveelheid koolhydraten die er werkelijk nodig was. Het was gewoon 3 uur koersen en zoveel mogelijk thee met suiker, babypapvloeistof, bananen, appels en muslirepen naar binnen werken als dat nodig leek.
Het was de tijd nog zonder bruikbaar internet. Extran was net op de markt gekomen. Over de 0,8 gram koolhydraten per kg lichaamsgewicht per uur werd nog niet gesproken. Die student beweerde dat ik te weinig koolhydraten innam.
5 gulden voor 1 koers met Dextran was overdreven voor niet zo rijke studenten. Een lekke band en het drankje had dan ook nog eens 5 gulden extra gekost. Ik kreeg de opdracht daar wat aan te gaan doen. Toen heb ik ouderwetsch de telefoon gepakt en ben wat fabrieken gaan bellen. En binnen de kortste tijd stond er 1000 kg maltodextrine voor de deur. Omdat er tegelijkertijd een onderzoek over creatine in alle kranten stond, waren er meteen twee ingredienten om een bedrijf te beginnen.

Apotheek
Eigenlijk heb ik nooit 1 patient een geneesmiddel verkocht. Ik heb nooit nagestreefd een verlengstuk te zijn van de farmaceutische industrie en mijn dagen te slijten in een apotheek. Een goed uitgangspunt om zo schoon mogelijk supplementen te bereiden. Want in een apotheek zwerft er alleen al in de lucht een heel scala aan geneesmiddelen. Dat is onderzocht, zelfs foute stoffen die helemaal niet gebruikt werden, trof men toch in de lucht aan. De chemische kennis, de kunst van het zelf fabriceren van producten en het omgaan met de wetenschappelijke literatuur, maakten het mogelijk bijna 26 jaar vernieuwend te werken. Veel bedrijven hebben ongevraagd teksten en producten gekopieerd, maar kunnen nauwelijks nieuwe producten starten, omdat er in eerste instantie vooral naar geld wordt gekeken. Productiebedrijven zitten niet op kleine hoeveelheden te wachten.

Sexpillen
In de vorige eeuw was ik in Den Haag op zoek naar verse kolanoot. Alleen daar zit een actief pepmiddel in (coffeine gekoppeld aan theobromine) dat sterker werkt dan coffeine alleen. Praktisch een onhandig product, want gedroogd gaat dat pepmiddel kapot. Maar ineens was ik in het bezit van 5 minder makkelijk uitspreekbare Ghanese gedroogde kruiden (zoals madakpawulu) waar ik een verpakking en een toedieningsvorm bij moest maken. Met de hulp van een interview van de Panorama verkocht ik ineens meer sexpillen (In de vorige eeuw mocht seks nog als sex worden geschreven) in een week, dan sportmiddelen in dat hele jaar. Al werden er al langer supplementen om die reden verkocht, men was toen nog terughoudend met reclame maken. Nooit wat van aangetrokken, iedereen zal toch wel een beetje op dezelfde manier gemaakt zijn... maar er werd wel schande van gesproken.

Ergogenics.org van Willem Koert
Willem Koert, de maker van de buitengewone website op supplementengebied, geen apotheker, maar iemand met deels dezelfde hobby, gaf het duwtje in de rug om mijn in 1999 begonnen website in 2002 te plaatsen op internet. De opzet was om de informatie in de website te vermelden, zoals dat bij geneesmiddelen bijvoorbeeld al werd gedaan in het Informatorium Medicamentorum. Logisch voor een docent/apotheker. Veel andere bedrijven konden dat wel waarderen en zij kopieerden er - zonder ervoor te betalen - lustig op los. De opbouw van de website, de teksten, de bijsluiters van mijn produkten, zelfs mijn mening, flauwe humor en (per ongeluk) mijn bedrijfsnaam waren op andere websites terug te vinden.

Plantenextracten
In China en India hebben planten en vooral de extracten nog een belangrijke rol als geneesmiddel. De meest uiteenlopende plantenextracten zijn daar terug te vinden. Een groep van wetenschappers waaronder enkele apothekers zochten in een Chinees bedrijf naar alle mogelijke plantaardige prestatieverbeteraars. Nitraatrijk poeder om in plaats van bietensap te gebruiken moest nog een vorm krijgen. Door samenwerking zijn toen prima producten bedacht. Van bietencapsules tot capsules met 5-alfa-hydroxylaxogenine.

Jan de Heij

© 2021 Creanite

Een website van Jan de Heij © 2002-2021


Handwerk
Alle producten worden hier nu bijna 26 jaar met de hand gemaakt. Grote machines hebben meer hulpstoffen nodig om probleemloos te werken. Dan gebruikt men ook siliciumoxide, magnesiumstearaat, lactose en andere hulpstoffen die we beter weg kunnen laten. Er wordt hier gekozen voor meer lichaamsvriendelijke alternatieven.
Terug naar de inhoud