Creatine monohydraat - Creanite.com

CREANITE.COM
Ga naar de inhoud

Creatine monohydraat

Creatine-monohydraat
Creatine monohydraat 99,9%, zuiver poeder zonder toevoegingen.

Algemene werking creatine
Het dagelijkse eten en deels de eigen productie zorgen voor de 2-3 gram creatine, die elk mens per dag nodig heeft. Creatine kan tot een bepaalde hoeveelheid in de spieren opgeslagen worden. Het lichaam maakt daar creatinefosfaat van, een stof die nodig is voor spierarbeid.  Met het gewone eten wordt het maximum in de spieren bijna nooit bereikt. Naarmate men ouder wordt, neemt bovendien de eigen productie van creatine af. Het innemen van extra creatine kan de opslag in de spieren tot het maximale niveau brengen, meestal 30-35% hoger. Als een inspanning beperkt wordt omdat de hoeveelheid creatinefosfaat niet optimaal is, zal het verhogen van de opslag van creatine in de spieren de prestaties verbeteren.

Waarom gebruiken sporters creatine
Is de voorraad creatine in de spieren niet voldoende, dan presteert men minder. Sporters verhogen eerst de voorraad in de spieren toteen maximum. Daarna wordt die maximale hoeveelheid hooggehouden door dagelijks een kleinere hoeveelheid creatine in te nemen. Het grootste prestatieverbeterende effect valt te zien bij (anaërobe) spierarbeid: krachttraining, herhaalde sprints, springnummers en bij duurinspanningen met intervals (wielrennen wel, de marathon niet). Creatine gebonden aan fosfaat is verantwoordelijk voor de snelle energie in de eerste seconden van een inspanning. Bijna alle sporters hebben baat bij het gebruik van creatine, omdat het er ook voor zorgt dat de verbruikte ATP (adenosinetrifosfaat) in de spieren sneller wordt aangevuld. ATP is de stof die uiteindelijk de energie levert die de spieren doet samentrekken.
  
Verbetering training
Het is mogelijk om met meer creatine in dezelfde tijd meer en intensiever te trainen. De spierkracht neemt 5-15% toe en de maximale inspanning wordt 5-15% langer volgehouden. Een eenmalige sprint verbetert 1-5%, herhaaldelijk sprinten 5-15%.
Het lichaam herstelt bovendien sneller na een inspanning. Als iemand beter kan trainen en sneller is hersteld, kan dat leiden tot een vergroting van de spiermassa. Het volume van de spiercellen neemt ook toe, omdat er meer water door de cellen wordt vastgehouden. Dat betekent niet meteen dat er meer spiermassa gevormd is.
Een klein deel van de sporters bemerkt geen prestatieverbetering met creatine. Soms reageren zij wel op de esters van creatine.

Startdosering voor de eerste week
Gedurende 5-7 dagen 4 maal daags 5 gram creatine in opgelostevorm opdrinken om de voorraad creatine in de spieren op het maximale niveau te brengen. Deze startdosering hoeft alleen herhaaldte worden als er langer dan 6 weken geen creatine is ingenomen. Het is niet echt nodig om deze hoge startdosering te volgen. Als men enkele weken lang slechts 5 gram creatine per dag (of zelfs minder) inneemt wordt hetzelfde resultaat verkregen, alleen enkele weken later.
Uiteindelijk wordt er een maximum bereikt en geeft meer creatine geen (nog) grotere verbetering.
  
Dagelijkse dosering na de eerste week
1 maal daags 3-5 gram creatine.
Als er langer dan 2-3 maanden dagelijks creatine wordt gebruikt, is erdoor gewenning een hogere dosis creatine nodig voor dezelfde opname in de spieren. Het is beter om dan minstens 6 weken te stoppen met de creatine en daarna pas opnieuw te beginnen. De concentratie van de creatine in de spieren is na 4-6 weken stoppen weer net zo laag, als voordat er creatine werd gebruikt.

Creatine in capsules en in tabletten
Vertraging van de maagpassage van creatine - bijvoorbeeld uittabletten of capsules - laat de creatine goed in contact komen met maagzuur. Creatine plus zuur geeft sneller creatinine. Die stof doet niets. Daarom kiest men voor een snelle maagpassage door het in veel water op te lossen en op een lege maag in te nemen. Het gebruiken van tabletten en/of capsules met creatine-monohydraat is daarom minder efficient.

Creatine tegelijk innemen met
Creatine bij voorkeur na een inspanning innemen met koolhydraatrijke dranken met 40-100 gram maltodextrines, zodat er meer insuline wordt gevormd. Bij 100 gram koolhydraten of 60 gram koolhydraten met 40 gram eiwit wordt de meeste creatine opgenomen in de spieren. Er zijn overigens onderzoeken die dit verhaal tegenspreken. Alfa-liponzuur wordt ook toegevoegd voor een betere opname. Voor krachtsporters kan het beter zijn om na het trainen eerst apart de koolhydraten met creatine in te nemen en een uur later de eiwitten. HMB geeft aan creatine een groter spieropbouwend effect. Maca met creatine geeft meer spanning aan de spieren.

Ongewenste effecten van creatine
Creatine zorgt ervoor dat er tot 2-3% van het lichaamsgewicht aan vocht wordt vastgehouden (1-3 kg). In duursporten moet men kiezen tussen betere anaërobe prestaties en een sneller herstel of voor een zo laag mogelijk gewicht (bergop).
Het is dan verstandiger om te kiezen voor creatine-ethylester, creatine-HCl of creatine-alfa-ketoglutaraat, creatinegluconaat, creatineverbindingen die geen water vasthouden. Als men zo breed mogelijk wil zijn lijkt hethandiger om voor de gewone creatine monohydraat te kiezen. Niet volledig opgeloste creatine kan leiden tot darmklachten zoals diarree.

Niet te gebruiken bij
Het lichaam heeft meer vocht nodig door de inname van creatine,zeker bij extreem warm weer, bij het gebruik van vochtafdrijvendemiddelen (sommige afslankmiddelen) of bij nierziektes. Er moet dan meer gedronken worden om uitdrogingsverschijnselen, zoals spierkramp tegen te gaan. Creatine niet tegelijk met Efedra of efedrine gebruiken. Niet tegelijk innemen met dranken die coffeïne bevatten, zoals thee en koffie, omdat het gunstige effect van creatine dan vermindert.

Zuiverheid van de creatine
Tijdens de fabricage van creatine uit onzuivere uitgangsstoffen zouden schadelijke bijproducten gevormd kunnen worden. Deze creatine bevat van die stoffen gegarandeerd minder dan de kleinste hoeveelheden die zijn toegelaten. Een analyserapport kan meegeleverd worden.
De allerzuiverste vorm van creatine zou in theorie in de natuur gemaakt moeten worden. Een lichaamscel gaat niet uit van chemische grondstoffen, zoals in elke fabriek wel het geval is. Of creatine nu uit Europa komt of uit China, 100% zuiver bestaat niet*. En zo kan het gebeuren, dat de geclaimde zuiverste creatine net zo makkelijk voor een overgevoeligheidsreactie kan zorgen als alle andere creatines. Dat terwijl er niets gebeurt met de creatine die afkostig is uit vis, garnalen of vlees. (Zie de tekst over creatinevervuiling elders op deze website).

*NB De in 1995 zuiverste vorm van 98% deed het uitstekend. Alleen was die 2% onzuiverheid de oorzaak van blijvende, sterke allergische reacties. Uiteindelijk leidde dat tot aanvallen van migraine en een week lang verslapte spieren bij de inname van maar het kleinste beetje creatine uit de fabriek. Van natuurlijke creatine nooit last gehad. Kip, vlees, vis, garnalen, niets maakt mij ziek, maar alle zogenaamde zuiverste creatine van 99,99% (ook die duurdere Europese...) betekent een week met slappe spieren op bed. Dat stimuleerde wel om naar nieuwe stoffen te kijken.
JdH

Verpakking
Creatine monohydraat
Poeder 500 g in alu ............................................... € 12,50
Poeder 2 x 500 g in alu ....................................... € 25,50
Poeder 1000 g in alu ............................................ € 21,50
Poeder 2000 g in alu ............................................ € 39,50
  
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 9% BTW en exclusief verzendkosten.
Kijk altijd naar de actuele prijzen in de prijslijst.
  
© 2003-2021 Creanite


 
Een website van Jan de Heij © 2002-2021


Handwerk
Alle producten worden hier nu bijna 26 jaar met de hand gemaakt. Grote machines hebben meer hulpstoffen nodig om probleemloos te werken. Dan gebruikt men ook siliciumoxide, magnesiumstearaat, lactose en andere hulpstoffen die we beter weg kunnen laten. Er wordt hier gekozen voor meer lichaamsvriendelijke alternatieven.
Terug naar de inhoud