d-Ribose - Creanite.com

CREANITE.COM
Ga naar de inhoud

d-Ribose

D-ribose samenstelling
D-ribose is een eenvoudig (mono)suiker zoals fructose en glucose. Het poeder bevat alleen de zuivere stof, geen toevoegingen. D-ribose komt in alle cellen van het menselijk lichaam voor, maar voor sporters telt vooral de d-ribose in ATP. Het is een onmisbaar element voor de productie van energie in het lichaam. Energie komt bij de spiercellen in de vorm van adenosinetrifosfaat (ATP). Als ATP wordt afgebroken komt er energie vrij die de spieren doet samentrekken. Herhaaldelijk intensief trainen laat de hoeveelheid ATP voor dagen afnemen. Herstel van de ATP-in de spieren kan dagen duren

ATP
ATP is opgebouwd uit 3 bouwstenen: adenine, fosfaatgroepen en d-ribose. De hart- en spiercellen maken telkens nieuwe ATP aan met die bouwstenen en met de energie die vrijkomt bij de verbranding van koolhydraten, vetten of eiwitten. Door extra d-ribose in te nemen, wordt de (her)productie van ATP in snel- en langzaam spierweefsel 3 tot 4 maal sneller. De inname van d-ribose bij een week training met hoge intensiteit gaf een snellere heropbouw van ATP in de spieren. Wel bleek dat het voor het prestatieniveau op zich niets uitmaakte. Men presteerde na 72 uur even goed met als zonder de d-ribose. Intensieve training kon dus wel 3 dagen lang voor een verlaagde hoeveelheid ATP in het bloed zorgen.

Wat doet d-ribose in het algemeen
Bij maximale inspanning kan door een zuurstoftekort in de spieren de hoeveelheid ATP 20-50% afnemen. Het herstel van het ATP-niveau kan dan meer dan 72 uur duren. Tijdens die herstelperiode is de spierkracht en het uithoudingsvermogen sterk afgenomen. Voor de heropbouw van ATP is het enzym glucose-6-fosfaat-dehydrogenase nodig. Dit enzym is beperkt aanwezig, waardoor een tussenstof, ribose-5-fosfaat, niet snel genoeg gevormd kan worden. D-ribose vergroot de hoeveelheid ribose-5-fosfaat en vult daarmee de ATP sneller aan in de hartspiercellen en in de gewone spiercellen. De tijd die nodig is voor het herstel kan daardoor afnemen tot 12 uur. Het gebruik van d-ribose vóór, tijdens en na intensieve inspanning zal door de toename van ATP de sportprestaties verbeteren.

Waarom gebruiken sporters d-ribose
D-ribose is geschikt voor alle sporters: duursporters, spelsporters en krachtsporters, maar de werking is het duidelijkst als er intensief en langdurig wordt ingespannen. Intensieve inspanningen kunnen langer worden volgehouden en kunnen vaker herhaald worden. D-ribose zorgt voor een verminderde afname van het vermogen en misschien ook voor een beperkte toename van het vermogen. Het herstel van de spieren is merkbaar sneller. Spiervermoeidheid is eerder verdwenen, waardoor sneller weer een training of wedstrijd mogelijk is. Bij regelmatig gebruik bij inspanningen (maanden) geeft d-ribose een geringe toename van spiermassa.

d-Ribose onderzocht
In een van de eerste onderzoeken trapte men bij intensive inspannig meer watts en nam het vermogen minder af, dan bij de sporters die een placebo hadden gekregen.
In een onderzoek uit 2017 werden de sporters voor de testen op de fietsergometer verdeeld naar hun VO2-max. Men werd benoemd als getrainde (VO2-max 52.2 ml/kg/min) en ongetrainde (39.9 ml/kg/min) sporters. Zij kregen 10 g d-ribose per dag. De sporters met de hogere VO2-max zagen niets veranderen, in de groep van de lage VO2-max bleek d-ribose wel een duidelijk effect te hebben. Ribose zorgde voor meer vermogen in de laatste testsprint (van 10,4 naar 11,4 watt per kg) en de maximale vermogenspiek nam 26,8 watt toe met d-ribose en nam 10,8 watt af zonder d-ribose. Zo'n onderzoek is met een uurtje inspanning per dag iets anders dan 3 wielerkoersen achtereen voluit rijden. Een gemiddelede elite-renner heeft ook een nog hogere VO2-max, maar in ieder geval werd aangetoond dat d-ribose de afname van ATP kan tegengaan.

Gebruik en dosering
1-3 maal daags 2,2 -10 gram innemen, in ieder geval een half uur tot net enkele minuten vóór een training of wedstrijd. Hoe hoger de dosis, hoe sneller het herstel tijdens en na de wedstrijd is. 2,2 gram is al voldoende, meer dan 10 gram is overbodig en wordt door het lichaam omgezet in glucose. Het herstel is nog groter als er ook een half uur ná de wedstrijd of training 2,2-10 gram d-ribose wordt ingenomen. Tijdens lange inspanningen, zoals marathons en wielerklassiekers elk uur 1-2,2 gram d-ribose extra gebruiken. Het kan mee in de bidons. Op de rustdagen na zware inspanningen kan d-ribose 1-3 x daags 2,2-10 gram worden ingenomen om het herstel te versnellen. In periodes zonder training of wedstrijden is d-ribose minder zinvol. Een dagelijkse inname van d-ribose houdt de hoeveelheid ATP wel constant op het hoogste niveau als er gesport wordt.

Combinaties met d-ribose
D-ribose kan tegelijk gebruikt worden met creatine en Cordyceps sinensis, die ook de hoeveelheid ATP kunnen verhogen. Vlak voor een wedstrijd kan men beter geen creatine nemen, terwijl d-ribose dan juist wél ingenomen moet worden. Het is soms verstandig d-ribose te combineren met maltodextrine of gewoon eten om een mogelijke verlaging van de suikerspiegel te voorkomen.

Ongewenste effecten van d-ribose
Alle suikers kunnen versneld tandbederf geven. Bij suikerziekte moet men rekening houden met soms een mogelijk verlaagde glucosespiegel door d-ribose. Kan overigens bij iedereen gebeuren als men er voor het eerst mee begonnen is.
Bij jicht moet men oppassen, omdat er een kans is dat de concentratie van urinezuur in het bloed wordt verhoogd.

Verpakking D-Ribose (zonder toevoegingen)
Het poeder kan het best bewaard worden in een verpakking die telkens verkleind kan worden. Dus niet alleen in een grote pot waarin lucht (met mogelijk waterdamp) komt te staan als de pot leger raakt. Water en zuurstof kunnen het poeder snel aantasten.
Poeder 100 gram ...................................... € 08,00
Poeder 500 gram ..................................... € 25,50
Poeder 1 kg ................................................... € 47,50
Poeder 2 kg .................................................. € 87,50
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 9% BTW en exclusief verzendkosten. Kijk altijd naar de actuele prijzen in de prijslijst

NB1 Deze tekst is de originele tekst.
De basis komt van de bijsluitertekst van voor 2002 en is jaarlijks aangepast. Wie deze tekst deels of geheel gekopieerd tegenkomt op een andere website, heeft te maken met illegale kopieerders. Als een bedrijf niet de moeite neemt om een eigen tekst te maken of eigenlijk gewoon totaal onbekend is met de stof, zal men ook niet uitmunten in de betrouwbaarheid van de produkten die geleverd worden.

NB2 Speciaal voor de MTBsport.nl-forumlezers
Het effect van d-ribose wordt wel degelijk gezien in wedstrijden. Men is vooral tevreden over een verminderd verval in het 2e en 3e uur van een wielerkoers of marathon. En het betere gevoel in de benen uren na de koers, maar vooral de dag erna wordt door de echte wedstrijdsporters wel gewaardeerd. Deze zaken mag men ook eens bestuderen in de onderzoeken. Wie wil sleutelen aan het prestatievermogen met supplementen en dat dan acuut wil merken bij een kortere inspanning, heeft meer succes met andere stoffen. Dat kan iedereen zelf uitproberen en meelezen in de niet moeilijk terug te vinden onderzoeken.
JdH

© 2002-2021 Creanite

Een website van Jan de Heij © 2002-2021


Handwerk
Alle producten worden hier nu bijna 26 jaar met de hand gemaakt. Grote machines hebben meer hulpstoffen nodig om probleemloos te werken. Dan gebruikt men ook siliciumoxide, magnesiumstearaat, lactose en andere hulpstoffen die we beter weg kunnen laten. Er wordt hier gekozen voor meer lichaamsvriendelijke alternatieven.
Terug naar de inhoud