Ecdysteron - Creanite.com

CREANITE.COM
Ga naar de inhoud

Ecdysteron

Samenstelling ecdysteron
De stof ecdysteron (ecdysterone) of 20-hydroxy-ecdysteron* kan uit verschillende plantenextracten afkomstig zijn (vooral gevonden in Rhaponticum, Cyanotis, Pfaffia, Leuzea). Het komt ook bijvoorbeeld in spinazie voor. In dit geval gaat het om het extract van de Cyanotis arachnoidea, dat 50% ecdysteron bevat. De 50% is met HPLC als analysemethode vastgesteld. UV-spectrofotometrie kan dan wel tot de dubbele hoeveelheid aangeven, maar alle stoffen die sterk lijken op ecdysteron worden dan ook meegeteld.
* Ook bekend als ecdysterone, 20-hydroxy-ecdysterone, ecdisten, ecdyson, ecdysone, isoinokosteron, isoinokosterone, ß-ecdysteron, ß-ecdysterone, 20-hydroxyecdysone, 20-hydroxyecdyson.

Wat doet ecdysteron
Ecdysteron is oorspronkelijk bekend als plantensteroïde en is voor insecten een hormoon bij de ontwikkeling tot een volwassen insect. De stof lijkt op testosteron, maar gedraagt zich bij mensen niet als testosteron of anabole steroïden. Het heeft geen mannelijkmakende eigenschappen. Indirecte invloed op de productie en/of terugkoppeling van hormonen zouden verantwoordelijk kunnen zijn voor de spieropbouwende werking van ecdysteron. Spieropbouw, verlaging van het vetpercentage en een verbetering van het duurvermogen worden als de belangrijkste pluspunten beschouwd.

Uithoudingsvermogen
Ecdysterone verbetert het uithoudingsvermogen door een grotere opslag van glycogeen en een toegenomen productie van hemoglobine. Het aantal rode bloedlichaampjes neemt toe (gemeten bij dieren).

Spierkracht
De opbouw van eiwitten is het belangrijkste doel. Ecdysteron moet met de toename van spiermassa ook meer spierkracht geven. Het wordt beschouwd als een natuurlijke anabole stof. DIe komt tot stand door koppeling aan oestrogeenreceptoren. Testen bij ratten toonden een duidelijke anabole werking aan, die sterker was dan Dianabol, estradieendion, IGF-1 en een SARM.

Vetpercentage
De verhouding vetweefsel-spierweefsel wordt gunstiger.

Onderzoek bij jonge mannen
Er zijn weinig onderzoeken bij mensen terug te vinden maar er is er een bekend waarin 10 weken lang jonge mannen weerstandtraining met ecdysteron kregen. Er werd meer IGF1 gevormd, thyroxine (T4) nam af, er werd een significante toename van de spiermassa gezien, een bench press test werd beter uitgevoerd, genoeg om de onderzoekers te laten pleiten voor een plekje op de dopinglijst voor ecdysteron.    

Gebruik
De optimale hoeveelheid is 5 mg ecdysteron per kg lichaamsgewicht per dag, verdeeld over 2 doses. De capsules innemen met een glas water.
De hoeveelheid eiwitten moet optimaal zijn (bijvoorbeeld 1,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht). Binnen 5-10 dagen moet er resultaat zichtbaar zijn. Te controleren met het lichaamsgewicht en het meten van het vetpercentage.

De dosis van veel merkproducten is vaak te laag, zodat de hoge grondstofprijs een beetje meevalt. Het resultaat met die producten kan daardoor tegenvallen. Ook gebruikt men ecdysteron gemeten met een minder nauwkeurige analysemethode (UV-spectrofotometer). Dan heten er ineens meer stoffen ecdysteron.

Ongewenste effecten
Niet bekend. Ook de voor de anabole steroïden gebruikelijke bijwerkingen komen niet voor bij ecdysteron. Toch wil men ecdysteron op de dopinglijsten zetten. Het zal wel te goed werken.

Verpakking
Ecdysteron (Cyanotis extract)
Tabletten 100 x  100 mg in alu ................. € 29,50
Tabletten 200 x 100 mg in alu .................. € 56,00


© 2004-2021 CreaniteEen website van Jan de Heij © 2002-2021


Handwerk
Alle producten worden hier nu bijna 26 jaar met de hand gemaakt. Grote machines hebben meer hulpstoffen nodig om probleemloos te werken. Dan gebruikt men ook siliciumoxide, magnesiumstearaat, lactose en andere hulpstoffen die we beter weg kunnen laten. Er wordt hier gekozen voor meer lichaamsvriendelijke alternatieven.
Terug naar de inhoud