l-Arginine en NO-verhogers - Creanite.com

CREANITE.COM
Ga naar de inhoud

l-Arginine en NO-verhogers

l-Arginine - meer NO - meer stikstofmonoxide
l-Arginine
l-Arginine is een aminozuur dat in de belangrijkste eiwitten voorkomt. Zo bevat wei-eiwit concentraat 3% en calciumcaseinaat 4% l-arginine. Pinda's, noten en chocolade bevatten veel l-arginine.

l-Arginine of Arginine
De meeste aminozuren in het lichaam zijn l-aminozuren, oftewel linksdraaiend. Een lichtbundel wordt door een l-stof in oplossing naar links gedraaid. De eigenschap hangt af van de bouw van het molecuul. Er bestaat ook een d-vorm en een dl-vorm (mengsel van d- en l-). Als men over arginine spreekt, dan bedoelt men ook meestal l-arginine.

Kwaliteit
Meestal moest men een keuze maken tussen de verschillende kwaliteiten. De onaangename geur die bij de goedkope l-arginine overheerst met varkenshaar als uitgangsstof bij de fabricage, is een stuk minder bij de l-arginine die wordt gemaakt met behulp van enzymen en micro-organismen. Er wordt in het hier gebruikt poeder geen gebruik gemaakt van dierlijke uitgangsstoffen. Dat maakt de stof ook geschikt voor veganisten.

Gebruik bij sporters
Er zijn verschillende redenen om arginine te gebruiken:

Een kleinere omtrek van de buikstreek
Bij 8,3 gram l-arginine per dag in 3 delen ingenomen, blijkt de buikomvang duidelijk af te nemen. Als - letterlijk - afslankmiddel dus wel het proberen waard. Maar aan het gewicht of aan he tvetpercentage valt er niets te zien.

Meer groeihormoon (GH)
Niet echt zinvol.  Een enkele GH-piek zou als men veel l-arginine (bijvoorbeeld 10 gram) in 1 dosis inneemt wel kunnen ontstaan. Per infuus of in een extreem hoge dosis veroorzaakt arginine en ook andere aminozuren, zoals histidine, lysine, methionine, ornithine en fenylalanine een afgifte van groeihormoon aan het bloed. Roken, slapen, sporten en eten geven ook een GH-afgifte.  Deze specifieke GH-toename ontstaat misschien slechts 1 keer per dag en neemt waarschijnlijk later een andere natuurlijke GH-piek, bijvoorbeeld die van het nuttigen van een maaltijd, weer weg.

Meer stikstofmonoxide of NO (nitric oxide)
Meer stikstofmonoxide is de populaire toepassing van l-arginine. Meer spier en minder vet is daarbij het streven. Een onderzoek waar het resultaat in kilogrammen wordt aangegeven moet nog gemaakt worden.

Meer uithoudingsvermogen
Meer stikstofmonoxide wordt in verband gebracht met een verbeterd uithoudingsvermogen. Duursporters moeten er dan ook baat bij hebben. Er is een onderzoek waaruit blijkt dat in ieder geval de combinatie van l-arginine met druivenextract een goede invloed heeft op het uithoudingsvermogen. Capsules met l-arginine en capsules met druivenextract, druivenpittenextract of rode wijnextract kunnen prima tegelijk gebruikt worden. De NO-mix is een geschikt voorbeeld van een mengsel.

Erectiemiddel
De invloed van l-arginine op de verwijding van bloedvaten zorgt ervoor dat het ook als erectiemiddel gebruikt kan worden. Stikstofmonoxide is de stof die het gladde spierweefsel van de zwellichamen van de penis ontspant, zodat een erectie kan ontstaan. Dosering: 4-8 gram in 1 keer innemen, 45 minuten vooraf. Een langere tijd de concentratie in het bloed verhogen is het tweede doel.

Sterker effect
Er zijn stoffen die de hoeveelheid stikstofmonoxide (of alleen het effect) nog meer doen toenemen, zoals rode wijn extract, rode druivenextract, dennenextract, Jujube extract en Crataegus extract (Hawthorn extract). Zij remmen vooral de enzymen die de vorming van NO tegengaan.

Dosering
3-5 gram voor de training en mogelijk later op de dag nog eens herhalen.

Stikstofmonoxide- of NO-boosters
Nieuwe tijden, nieuwe supplementen en een aardige theorie. Het lichaam kent naast adrenaline en acetylcholine nog wat andere neurotransmitters. Stikstofmonoxide (NO) blijkt er ook een te zijn. Deze stof wordt door het lichaam aangemaakt en dat is het duidelijkst te zien aan de verwijding van bloedvaten. Des te meer bloed op de juiste plaats, des te beter het lichaam daar functioneert.

Wat doet stikstofmonoxide (NO)
Er zijn boeken vol over geschreven over wat stikstofmonoxide allemaal kan doen, maar vaatverwijding is de duidelijkste eigenschap. Meer vaatverwijding in de spieren brengt daar meer bloed en dat vervoert weer alle gewenste stoffen naar de organen.

Welke stoffen zijn in staat NO te verhogen
Supplementen: l-arginine, l-citrulline(-malaat), rode wijn extract, resveratrol, jujube extract, dennenextract (in ieder geval vastgesteld bij de speciale dennen aan de Franse kust). Gewoon meer nitraat innemen: rode bieten extract bijvoorbeeld of als betainenitraat innemen.

Voeding en stikstofmonoxide
Geen trek in supplementen? Met eten kan je ook ver komen om meer NO te krijgen: Rode en witte wijnen, druivensappen, cacaoproducten, pindakaas, groenten van spinazie tot rode bieten.

Niet eten: te veel natriumchloride (keukenzout)
Dat telt mee als reden voor het beter presteren met een zoutarm dieet.

Ongewenste effecten van stikstofmonoxide
Eigenlijk is NO gelijk aan een rondvliegend vrije radicaal. Vrije radicalen zijn juist de stoffen die men met vitamines probeert weg te vangen in het lichaam. Echt constant heel veel stikstofmonoxide kan daarom ook weer niet de bedoeling zijn. Het wordt niet echt als een probleem gezien.

Verpakking
l-Arginine (veganistisch/vegan- kwaliteit aminozuur)
Bereid met behulp van micro-organismen.
Poeder 100 gram .................................................... € 12,50
Poeder 500 gram in alu-verpakking ........ € 34,50
Poeder 1 kg in alu-verpakking ...................... € 52,50
Poeder 2 kg in alu-verpakking ...................... € 94,50
Capsules 072 x 900 mg ..................................... € 16,50
Capsules 144 x 900 mg ...................................... € 31,50
Capsules 288 x 900 mg ..................................... € 59,50

Meer NO (stikstofmonoxide)
l-Arginine - Citrulline - Rode druiven extract, vanaf 2 capsules per keer
Capsules 100 x ............................................... € 20,50
Capsules 200 x in alu ................................ € 39,00

Alle vermelde prijzen zijn inclusief 9% BTW en exclusiefverzendkosten.
Kijk altijd naar de actuele prijzen in de prijslijst.

NB Deze tekst is de originele tekst. Wie deze tekst deels of geheel gekopieerd tegenkomt op een andere website, heeft te maken met illegale kopieerders. Wie niet de moeite neemt om een eigen tekst te maken of vaak gewoon onbekend is met de stof, zal ook niet uitmunten in betrouwbaarheid wat de te leveren produkten betreft.
JdH

© 2005-2021 Creanite

Een website van Jan de Heij © 2002-2021


Handwerk
Alle producten worden hier nu bijna 26 jaar met de hand gemaakt. Grote machines hebben meer hulpstoffen nodig om probleemloos te werken. Dan gebruikt men ook siliciumoxide, magnesiumstearaat, lactose en andere hulpstoffen die we beter weg kunnen laten. Er wordt hier gekozen voor meer lichaamsvriendelijke alternatieven.
Terug naar de inhoud