Mondkapjes en mondmaskers - Creanite.com

CREANITE.COM
Ga naar de inhoud

Mondkapjes en mondmaskers

Mondkapjes / Mondmaskers
Er worden uiteenlopende producten gevraagd bij Creanite, maar in maart en april is er ook gevraagd naar mondkapjes. Aangezien ik (JdH) ook werk heb gedaan voor een Chinese supplementenfabriek, kon ik mijn collega-apothekers daar vragen om een bescheiden voorraad op te sturen.

Kwaliteit mondkapjes
De goedkope mondkapjes zijn wel voor minder dan een euro te koop, maar dan kan er net zo goed een zakdoek voor de mond worden geknoopt. Ook al worden zij vaak "chirurgische maskers" genoemd. Absurde prijzen zijn ook overal te vinden voor slechts een lapje stof dat om de mond gebonden wordt, Die maskers beschermen andere mensen misschien wel tegen uitgehoeste spetters, maar niet de drager zelf.
Mondkapjes kennen verschillende aanduidingen om aan te geven hoe goed de filterwerking is. Alles wat je voor de mond houdt, kan uitgaande druppeltjes tegenhouden. Is het de bedoeling ook virussen tegen te houden, dan moet de poriegrootte van het materiaal voor de mond zo klein zijn dat een virus zich niet door de gaatjes kan wringen. Dat is natuurlijk de bedoeling bij het tegenhouden van het Coronavirus als iemand besmet is.

Respirators
De goede mondkapjes noemt men eigenlijk geen mondkapjes maar respirators. De filtercapaciteit geeft aan hoeveel procent van alle deeltjes die 0,3 micrometer of groter tegenhoudt. In Nederland is daarvoor de aanduiding:
FFP1 - FFP2 - FFP3 (respectievelijk 80%, 90% en 94%)
In China en de VS is de aanduiding:
N95, N99 en N100 (95%, 99% en 100%), goedgekeurd door de FDA. KN95 is alleen voor China, is ook 95%
Goedgekeurd voor Europa is het CE-merk, maar dat zegt verder niets over de poriegrootte.

Een mondmasker om jezelf te beschermen moet minstens de FFP2-kwaliteit hebben. Het verschil in de prijzen van de mondkapjes voor Amerika en voor China zit in de eisen die de FDA eraan stelt. De mondmaskers voor Amerika zijn 10% zwaarder en zouden makkelijker enkele malen hergebruikt kunnen worden na reinigen.

Mondkapjes / mondmaskers, FFP2, CE-gekeurd
Prijs per mondkapje
Mondkapje FFP2, FDA-norm, N95, per stuk .............. € 3,80 euro
Mondkapje FFP2, Chinese norm, KN95, per stuk ... € 1,95 euro

Alle prijzen zijn exclusief verzendkosten, BTW is (tijdelijk) niet van toepassing.


© 2020-2021 Creanite

Een website van Jan de Heij © 2002-2021


Handwerk
Alle producten worden hier nu bijna 26 jaar met de hand gemaakt. Grote machines hebben meer hulpstoffen nodig om probleemloos te werken. Dan gebruikt men ook siliciumoxide, magnesiumstearaat, lactose en andere hulpstoffen die we beter weg kunnen laten. Er wordt hier gekozen voor meer lichaamsvriendelijke alternatieven.
Terug naar de inhoud