Natriumbicarbonaat - Creanite.com

CREANITE.COM
Ga naar de inhoud

Natriumbicarbonaat

Natriumbicarbonaat of natriumwaterstofcarbonaat
Natriumbicarbonaat is als zuivere stof verkrijgbaar in poedervorm en wordt meestal geleverd in gelatinecapsules. Natriumbicarbonaat is een base, een stof die de zuurgraad in het bloed kan verlagen. (In chemische taal: de pH kan verhogen). Het lichaam regelt normaal met bicarbonaat de zuurgraad van het bloed. Tijdens anaërobe inspanningen is dat effect duidelijker te zien met grote hoeveelheden van de stof. Het dan gevormde melkzuur kan sneller geneutraliseerd worden.

Waarom gebruikt een sporter bicarbonaat
Melkzuur wordt sneller geneutraliseerd, waardoor anaërobe inspanningen langer volgehouden worden. Het inspanningsvermogen neemt toe. Teveel melkzuur in het bloed blokkeert een inspanning. Bij korte inspanningen van enkele minuten is de winst het duidelijkst. In anaërobe onderdelen, zoals bij atletiek de 800 meter en de 1500 meter, in paardenraces van 1500 meter (daar is het doping) en bij wielrennen de 1 km en de achtervolging kan er een verbetering van enkele seconden zijn. Het gebruik van natriumbicarbonaat is zinloos bij recreatiesporten. Er moet wel een "goede" reden zijn om deze stof te gebruiken.

Dosering
0,3 gram per kg lichaamsgewicht 1 tot 2 uur voor de wedstrijd innemen. Iemand van 75 kg moet daarvoor 0,3 x 75 = 22,5 gram innemen, (15 capsules) in 2 of 3 delen met minstens een liter water.

Ongewenste effecten
Natriumbicarbonaat bevat per gram 0,274 gram natrium. 22,5 gram natriumbicarbonaat bevat 6,2 gram natrium, ongeveer gelijk aan 9,6 gram keukenzout. Ruim meer dan een gemiddeld (te hoge) dagelijkse inname van een Nederlander. Natriumbicarbonaat veroorzaakt bij 50% van de gebruikers diarree. Eerst op enkele minder belangrijke momenten testen wat de effecten zijn van een lagere dosis. In stappen de dosis verhogen.De vaak geconstateerde maag/darmstoornissen: misselijkheid, gasvorming, druk in de buikstreek, buikpijn en diarree worden voor een deel veroorzaakt door vorming van koolzuurgas. Het zuur/base-evenwicht in het lichaam is tijdelijk verstoord. Bij hoge doses kan dat leiden tot te sterke verlaging van de zuurgraad van het bloed (metabole alkalose). Aanhoudende spierkrampen en hartritmestoornissen kunnen het gevolg zijn.

Ongewenste combinatie
Calcium: Niet combineren met grote hoeveelheden calcium (calciumpyruvaat, melk, calciumzouten in tabletten, enz.). Calciumpyruvaat en natriumpyruvaat zijn op zich alternatieve pH-verhogers, die hetzelfde doen als bicarbonaat.
Langdurig verlagen van de zuurgraad kan leiden tot fosfaatstenen in de urinewegen.

Gewenste combinatie
Natrium en stikstofmonoxide (NO): Natrium kan als zoutdeel (natrium-ion) onmiddellijk een vaatvernauwing en een bloeddrukstijging geven. Natriumzouten kan men zien als antagonisten van NO (stikstofmonoxide). NO moet er juist voor zorgen dat de doorbloeding van het hart optimaal is en dat de bloedvaten van de te gebruiken spieren maximaal verwijd zijn. Natriumbicarbonaat zou daarom heel goed met een NO-verhoger gecombineerd kunnen worden. Vooral omdat natriumbicarbonaat bij korte intensieve inspanningen wordt gebruikt.

Verpakking
Natriumbicarbonaat
Capsules 72 x 1500 mg ........................................ € 15,00

Alle vermelde prijzen zijn inclusief 9% BTW en exclusief verzendkosten. Kijk altijd naar de actuele prijzen in de prijslijst.© 2003-2021 Creanite

Een website van Jan de Heij © 2002-2021


Handwerk
Alle producten worden hier nu bijna 26 jaar met de hand gemaakt. Grote machines hebben meer hulpstoffen nodig om probleemloos te werken. Dan gebruikt men ook siliciumoxide, magnesiumstearaat, lactose en andere hulpstoffen die we beter weg kunnen laten. Er wordt hier gekozen voor meer lichaamsvriendelijke alternatieven.
Terug naar de inhoud