Rhodiola rosea extract 40% - Creanite.com

CREANITE.COM
Ga naar de inhoud

Rhodiola rosea extract 40%

Samenstelling Rhodiola rosea extract 40%
Het gedroogde extract van de wortels van de Chinese Rhodiola rosea. Het extract bevat ongeveer 40% polyfenolen, waarvan rosavine (1-3%) en salidroside (>1%) de belangrijkste stoffen zijn.

Wat doet Rhodiola rosea extract
Het extract heeft een stimulerende werking op lichaam en geest, het verbetert sportprestaties en bestrijdt moeheid. Rhodiola rosea is een adaptogeen: het lichaam past zich met een adaptogeen beter aan bij lichamelijke en geestelijke stresstoestanden. Onder invloed van Rhodiola wordt er in het lichaam meer aan neurotransmitters gevormd, bijvoorbeeld: bèta-endorfine, serotonine, noradrenaline en dopamine.

Waarom gebruiken sporters Rhodiola rosea extract
Rhodiola remt de enzymen die enkele neurotransmitters kunnen afbreken: mono-amineoxidase en catechol-O-methyltransferase. Ook het transport van neurotransmitters in de hersenen wordt verbeterd.

Stresstoestanden
Met Rhodiola kan er beter onder psychische en fysieke druk gewerkt worden. Rhodiola voorkomt een te sterke afgifte van (nor)adrenaline bij stresstoestanden. Het kan ook helpen bij overtraindheid.

Uithoudingsvermogen: VO2-max
Bij mensen blijkt de VO2-max onder invloed van Rhodiola te verbeteren. De VO2-max kan ongeveer 4%, zijnde 1-2 ml per kg lichaamsgewicht per minuut toenemen na een gelijkwaardige hoeveelheid als van 500-600 mg van dit extract te hebben
ingenomen (6 mg rosavine in het onderzoek). Het effect treedt meteen op en verandert niet door meer of vaker Rhodiola extract te gebruiken.

Uithoudingsvermogen
Het uithoudingsvermogen neemt ook toe omdat er meer adenosinetrifosfaat (ATP) en creatinefosfaat (CP) wordt gevormd (gemeten bij proefdieren).
Rhodiola gaat uitputting tegen. Net als met de Maca-wortel uit Peru doen ratten het met Rhodiola beter in een uithoudingsproef. Ze zwemmen de helft langer in een proef waarbij ze moeten blijven zwemmen om (net) niet te verdrinken.

Afslankmiddel
Rhodiola vormt vooral na inspanning meer van het vetafbrekende enzym lipase. Daardoor wordt er meer aan vetzuren uit het vetweefsel afgegeven aan het bloed. Meer serotonine onderdrukt ook de eetlust. Vooral de trek in zoetigheid verdwijnt snel.

Denkvermogen
Door Rhodiola extract verbetert het prestatievermogen van de hersenen. De kwaliteit en het uithoudingsvermogen nemen toe.

Sexprestaties
Rhodiola kan soms helpen een sterkere erectie geven. Het kan ook geprobeerd worden bij vroegtijdige ejaculaties.

Gebruik
Het gehalte aan de mogelijk werkzame stoffen bepaalt de dosering. Er wordt vooral gekeken naar de hoeveelheid rosavine. De hoeveelheid per product wisselt sterk. Deze capsules bevatten 1-3 mg rosavine per 100 mg extract.
Rhodiola extract altijd beperkt gebruiken, anders verdwijnt het effect. 1 maand gebruiken, daarna 1-2 weken stoppen met het gebruik. Bij voorkeur niet langer dan 4 maanden per jaar gebruiken. Soms moet men aan het begin wennen aan de stimulerende eigenschappen.

Voor het verbeteren van het uithoudingsvermogen
500-600 mg Rhodiola extract 1-3 x per dag of 6-15 mg rosavine 1-3 x per dag. Minstens 1-2 uur voor een wedstrijd innemen. Alleen een capsule voor een wedstrijd is dus al genoeg.

Als eenmalig pepmiddel bij wedstrijden
500-1500 mg Rhodiola extract 1-3 x op de wedstrijddag of 6-15 mg rosavine 1-3 x op de wedstrijddag.

Bij te verwachten stresssituaties en/of inspanningen
300-600 mg Rhodiola extract per dag of 6-18 mg rosavine per dag, 1-2 weken van tevoren mee beginnen.

Als afslankmiddel
300-600 mg Rhodiola extract 2-3 x per dag of 6-18 mg rosavine 2-3 x per dag.

Tegelijk gebruiken met
Rhodiola kan gebruikt worden met andere stoffen die de hoeveelheid van ATP en CP verhogen: creatine, d-ribose, Cordyceps sinensis en NAPO.

Ongewenste effecten
Alleen bij de hoeveelheden van boven de 30-60 mg rosavine per dag (2000-3000 mg extract) kunnen na enkele dagen lichte geïrriteerdheid en slapeloosheid voorkomen.

Niet gebruiken bij
Niet gebruiken tijdens zwangerschap en ook niet als er borstvoeding wordt gegeven. Niet gebruiken bij manisch-depressieve klachten.

Verpakking
Rhodiola rosea extract (40% polyfenolen, 2-3% rosavine)
Capsules 100 x 525 mg ................. € 16,50
Capsules 200 x 525 mg ................. € 31,50

Alle vermelde prijzen zijn inclusief 9% BTW en exclusief verzendkosten.

Opmerking
Deze dosis hoort bij de grondstof die hier gebruikt wordt. Het komt voor dat deze waarde elders klakkeloos van deze website wordt overgenomen, zonder naar de concentraties van rosavine en salidroside te kijken. En die zijn vaak totaal verschillend. De concentraties van de stoffen kunnen dan echt (ongezond) te hoog zijn...
Overigens blijkt het onderling vergelijken van Rhodiola-extracten in Europa een moeilijke opgave, want de percentages aan werkzame stoffen worden niet vaak correct weergegeven. De kwaliteit die hier wordt gebruikt is al 15 jaar onveranderd en de reacties zijn positief.

NB Deze tekst is de originele tekst. Wie deze tekst deels of geheel gekopieerd tegenkomt op een andere website, heeft te maken met illegale kopieerders. Wie niet de moeite neemt om een eigen tekst te maken of vaak gewoon onbekend is met de stof, zal ook niet uitmunten in betrouwbaarheid wat de te leveren produkten betreft.
JdH

© 2005-2021 Creanite

Een website van Jan de Heij © 2002-2021


Handwerk
Alle producten worden hier nu bijna 26 jaar met de hand gemaakt. Grote machines hebben meer hulpstoffen nodig om probleemloos te werken. Dan gebruikt men ook siliciumoxide, magnesiumstearaat, lactose en andere hulpstoffen die we beter weg kunnen laten. Er wordt hier gekozen voor meer lichaamsvriendelijke alternatieven.
Terug naar de inhoud