Rode bieten extract / betainenitraat - Creanite.com

CREANITE.COM
Ga naar de inhoud

Rode bieten extract / betainenitraat

RODE BIETENCAPSULES MET BETAINENITRAAT
Bietenextract - gedroogd extract van rode bietensap - nitraatcapsules
Rode bietensap verbetert door de aanwezigheid van nitraat en betaine duidelijk de sportprestaties. Rode bietensap is ook relatief duur en zonder toevoegingen zeker niet lekker te noemen. De nitraatconcentratie wisselt sterk en wordt zelden aangegeven. De meeste ouderwetse bietencapsules, bietensapcapsules en bietentabletten bevatten nauwelijks nitraat. Men keek een paar jaar geleden niet naar nitraten in bieten, hoogstens naar de stof betaine.
Met gedroogde bietenextract en betainenitraat is voor sporters een zeer geconcentreerd alternatief voor bietensap te maken. In samenwerking met een fabriek uit China/VS zijn bij Creanite in 2009 de eerste bietenextract/nitraatcapsules voor sporters bedacht.

Er is geen hogere wiskunde nodig om te zien dat een gemiddelde dosis van nitraat verkregen uit bietensap van Zonnatura, Eden, Lunaeterra, Beet-it, Vita verde of andere bietensappen een veelvoud duurder is per dosis dan deze nitraatcapsules. (JdH)

Samenstelling bietenextract/nitraatcapsules
De capsules bestaan uit gedroogde rode bietenextract met een exact percentage aan nitraat in de vorm van betainenitraat. Bieten bevatten net als veel andere groenten veel nitraat en daarmee indirect nitriet, want het lichaam maakt er (al met speeksel) voor een deel nitriet van. Zo is spinazie minstens zo rijk aan nitraat, maar spinaziesap is nog minder van smaak dan rode bietensap en spinazie is duurder.

Capsules en poeder
Een capsule bevat 186 mg nitraat (= 3 mmol). Een halve liter rode bietensap bevat - soms - 5 tot 6 mmol nitraat. Minstens 6 mmol is nodig voor sportprestaties. Nu kan met 1 soort capsule zowel 6 mmol, 9 mmol als 12 mmol gemaakt worden.

Rode bieten in een extract
Rode bietenextract wordt vaak toegepast als kleurstof om allerlei vloeistoffen en voedingsmiddelen een rode kleur te geven. De rode kleur is niet de belangrijkste prestatieverbeteraar, maar wel het nitraat dat in de rode biet zit. De bietenextracten die als kleurstof worden gebruikt, bevatten juist geen nitraat (meer). Daarom is er gezocht naar een rode bietenextract dat wel nitraat bevat. Om aan een acceptabele hoeveelheid nitraat te komen, is betainenitraat toegevoegd. Op een fles bietensap staat zelden aangegeven hoeveel nitraat de vloeistof bevat. Het blijft dus altijd gokken met bietensap.
Bijkomende voordeel is dat het extract in capsules eenvoudiger meegenomen kan worden. En wie dan 12 mmol zou willen gebruiken, hoeft dan geen 2 hele flessen bietensap op te drinken als de dorst ontbreekt.

Betaine in rode bietensap
Betaine is een andere stof in rode bietensap die sportprestaties kan verbeteren. Als men van bietensap een gedroogd extract gaat maken, dan kan men als eindproduct een verbinding van betaine en nitraat maken: betainenitraat. Voor sporters de twee belangrijkste stoffen uit bietensap in één molecuul. Betaine-HCl (het zout) helpt sporters niet. Betaine-base kan met 2500 mg per dag een toename van 3-6% aan sprintkracht bij wielrenners geven. Eigenlijk moet er dan wel enkele dagen betaine ingenomen worden en dan leveren 2 capsules van dit bietenextract nog niet voldoende betaine, maar moet er per dag 1-2 gram betaine extra ingenomen worden. Betaine in de nitraatvorm moet dan wel evengoed werken als betaine-base.

Geen "gewoon" bietenextract voor sporters
Er zijn allerlei capsules en tabletten te koop die (rode) bietencapsules of bietentabletten worden genoemd. Daar zit nooit voldoende nitraat of nitriet in om een sportprestatie mee te kunnen verbeteren. Men wilde voorheen juist geen nitraten hebben. Wie bietencapsules, bietentabletten of bietenpoeders alleen voor een betere gezondheid zoekt, kan die capsules daarvoor natuurlijk wel gebruiken. Het gehalte nitraat (indirect nitriet) moet dan wel duidelijk zijn aangegeven.
Eigenlijk zal het altijd om nitraat gaan, want voedingsmiddelen en supplementen mogen niet meer dan een heel klein percentage aan nitriet bevatten.

Hoe werkt rode bietensap
Nitraat wordt in het lichaam omgezet in nitriet en stikstofmonoxide (afgekort als NO). Juist daar waar te weinig zuurstof aanwezig is zal NO zorgen voor een betere bloedaanvoer. Rode bietensap werd na reclame over de prestatieverbetering bij duursporters erg populair. 16% verbetering van het duurvermogen is ook een enorme stijging.
Een flesje bietensap kan daarom tegenwoordig in een mooi weekend met veel sportwedstrijden zomaar uitverkocht zijn.

Resultaten bij sporters
Meer nitraat/nitriet geeft een beter prestatievermogen en een beter uithoudingsvermogen. Het lichaam gaat zuiniger om met de aangeboden zuurstof.
In een onderzoek zijn betere tijden op een tijdrit van 4 en 16 km gevonden door het toedienen van rode bietensap.
Aan sporters is 6 dagen lang rode bietensap gegeven met een vaste hoeveelheid nitraat. Er hoefde minder zuurstof ingeademd te worden voor dezelfde inspanning. Men werd er er in ieder geval minder moe van. 6 dagen nitraat/nitriet innemen was voldoende. Het uithoudingsvermogen steeg 16%.

Stapelen gewenst of ongewenst
Uit ander onderzoek bleek eenzelfde hoeveelheid nitraat even goed te werken na 2,5 uur, na 5 dagen en na 15 dagen innemen. Stapelen is dus eigenlijk niet nodig. Al willen de rode bietensapbedrijven natuurlijk graag zien dat iedereen het dagelijks in moet nemen. De sporters met een van nature zeer hoge VO2-max hadden overigens weinig verbetering van hun sportprestaties.
Nitraatcapsules kunnen door krachtsporters als pre-workout, als NO-verhoger (dus voor de beruchte pomp) gebruikt worden.


Dosering rode bieten extract
In de onderzoeken worden verschillende doseringen gebruikt. 2 x 186 mg nitraat komt overeen met 6 mmol, het aantal mmol per halve liter rode bietensap. Die hoeveelheid is gebruikt in bijvoorbeeld het onderzoek van K. Lansley.
Er zijn onderzoeken gedaan met 5 tot 10 mmol nitraat/nitriet. Uit een ander onderzoek blijkt 8 mmol een optimaal effect te geven en blijkt 16 mmol een minder goed resultaat te geven.
Het advies is om te beginnen met een "veilige" 6 mmol. Als een resultaat gekoppeld kan worden aan cijfers, kan een dosis van 9 of 12 mmol uitgeprobeerd worden. Pas dan is er een beetje persoonlijk passende conclusie mogelijk.

 
Tijdstip van inname
1-3 uur voor de inspanning. Het duurt minstens een uur voordat er ook maar iets van resultaat merkbaar is. De opname in het bloed kan door allerlei factoren verschillen van persoon tot persoon. Duurt een inspanning maar een uur, dan is het verstandig om het bietenextract 3 uur ervoor in te nemen. De werking is lang, de inname van 1 dosis hoeft op dezelfde dag niet herhaald te worden.

Speeksel en nitraat
Een deel van het ingenomen nitraat wordt in het lichaam via een omweg omgezet in nitriet. Nitriet vormt stikstofmonoxide en dat moet de echte werkzame stof zijn. Om die vorming van nitriet te vergroten wil men het nitraat meteen in contact brengen met speekselenzymen. Het staat iedereen vrij om de inhoud van een capsule of het poeder toe te voegen aan bijvoorbeeld een vruchtendrank en dan langzaam op te drinken voor een beter contact met die speekselenzymen.
Maar de prestatieverbetering is bij alleen betainenitraat, ingenomen in capsules ook gewoon aanwezig.


Ongewenste effecten
Nitriet heeft altijd een slechte naam gehad, omdat het lichaam er de voor de gezondheid schadelijke nitrosamines van kan maken. Dat blijkt toch niet zo'n groot probleem te zijn. Maar als er wel meer nitrosamines gevormd worden, zal dat nog steeds ongewenst zijn. Er zijn twee mogelijkheden om die nitrosamines op afstand te houden: nitraten niet tegelijk innemen met eiwitrijk voedsel en nitraten tegelijk innemen met antioxidanten zoals bijvoorbeeld vitamine C. Al zouden dan nog meer antioxidanten (van groene thee extract tot Q10) de moeite waard kunnen zijn.
Langdurige inname van nitraat kan wel de hoeveelheid EPO in het bloed verminderen (!)

Geen vitamine C ter bestrijding van nitrosamines
Vitamine C innemen voor duurprestaties is al voor de meeste sporters ongewenst. Het trainingseffect kan uitblijven. Tegenwoordig weet men dat vrije radicalen juist nodig zijn voor het verleggen van de lichamelijke grenzen. En vitamine C geeft de eerste drie dagen van gebruik tegelijk met nitraat juist een toename van nitrosamines. Vitamine C toevoegen aan nitraatcapsules zou langer dan 3 dagen minimaal per 300 mg moeten gebeuren, maar vooraf weet niemand of 6, 9 of 12 mmol de persoonlijke dosis is. En het langdurig innemen van nitraten is niet echt nodig.
Gelukkig zijn er nog andere stoffen die de vorming van nitrosamines tegengaan en apart ingenomen kunnen worden.

Capsules tegen nitrosamines
De slimste combinatie is nitraat met Crataegus extract en/of ferulazuur en/of rode druivenextract. Een beetje rode kleurstof uit bietensap kan ook nog goed werk doen. Crataegus extract is een antioxidans en bevat nitriet-reductase. Het verhoogt de hoeveelheid stikstofmonoxide nog meer. Deze stoffen moeten 2-3 x per dag ingenomen worden. Slechts 1 keer, tegelijk met nitraatcapsules innemen is niet zo slim, nitriet wordt pas na 3 uur gevormd, dan zijn die stoffen al verdwenen uit het bloed.
Dit zijn capsules om vlak voor de start van een wedstrijd in te nemen en na 3-4 uur nog eens.


Niet gebruiken bij
Niet gebruiken bij methemoglobinemie. Blauwe vingers en blauwe lippen zijn de eerste waarschuwing dat er echt iets mis is met de correcte vorm van hemoglobine in het bloed.
Niet tegelijk gebruiken met andere nitraten, antibiotica, metoclopramide en lokaal verdovende middelen.
Niet geschikt voor kinderen, niet gebruiken tijdens zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding.
Geen hoge doses nitraat gebruiken als de maag onvoldoende maagzuur produceert.

Verpakking
Rode bieten extract /betaine-nitraat (3 mmol nitraat)
72 capsules (voor 36 x) 372 mg nitraat = 6 mmol ..... € 18,50
144 capsules (voor 72 x) 372 mg nitraat = 6 mmol ... € 36,50

Crataegus extract + Rode druiven extract + Ferulazuur
Capsules 72 x 200 mg / 500 mg / 50 mg ...................... € 19,50
Capsules 144 x 200 mg / 500 mg / 50 mg ................... € 38,50


Alle vermelde prijzen zijn inclusief 9% BTW en exclusief verzendkosten.
Kijk altijd naar de actuele prijzen in de prijslijst van creanite.com.
 
© 2009-2021 Creanite

Extra opmerking
Veel producten verkopen is een logisch streven. Alleen is het onverstandig reclame te maken voor het innemen van zoveel mogelijk nitraat. Gezond verstand blijft altijd een goede zaak: wel op wedstrijddagen en niet weken achtereen. Niet te veel, niet met eiwitrijk eten innemen, wel met de juiste antioxidanten en alleen dagenlang stapelen als het doel belangrijk genoeg is om die ene procent van de extra winst er nog uit te halen.
In de nu (pas) bij andere bedrijven opkomende bietencapsules zit te weinig nitraat om de gewenste prestatieverbetering te geven. Er moet zijn aangegeven hoeveel mmol nitraat de capsules of het poeder bevatten. Er zijn genoeg bietenextracten in capsules te koop waar je 50 gram of meestal 100 capsules tegelijk van moet innemen voor een effect.

Er zijn wel onderzoeken gedaan naar het voorkomen (lees: tegengaan) van de vorming van nitrosamines door vitamine C, vitamine E, Crataegus extract, rode wijn extract, ferulazuur, caffeinezuur en tal van andere antioxidanten.


Nitraten innemen met vitamine C is onverstandig
Tegenwoordig ziet men dat het innemen van antioxidanten eigenlijk het lichamelijk verbeteren van een sporter tegen kan werken. De vrije radicalen die door bijvoorbeeld vitamine C worden weggevangen, blijken signaalstoffen voor conditieverbetering te zijn. Vitamine C innemen bij het sporten is daarom achterhaald. Geldt niet voor iedereen (>60 jaar), maar daarom is wel elke vorm van vitamine C uit de mix tegen nitrosamines gehaald.

Vitamine C zorgt voor meer nitrosamines
Een andere reden om het niet in de mix te gebruiken is dat vitamine C de eerste dagen juist een toename geeft van nitrosaminevorming. Wie de bietencapsules maar 1 of 2 dagen gebruikt, doet het lichaam er dus geen plezier mee.
Nou wil het toeval dat ik in 2009 met nitraatcapsules begonnen ben in samenwerking met een fabriek in China/VS. In het begin was ik nog niet op de hoogte van die nadelen van vitamine C.  Ik heb de capsules natuurlijk aangepast zodra mij die onderzoeken onder ogen kwamen.

Kopieerders van de bietencapsules
Alleen hebben mijn Nederlandse kopieerders het verhaal van de vitamine C nog niet in de gaten. Zij moeten deze voetnoot nog lezen. Er zijn in 26 jaar Creanite veel kopieerders geweest, maar ik had ik nog niet meegemaakt dat een apotheker mijn letterlijke teksten gebruikte om bietencapsules (bietentabs) te verkopen, die precies volgens de door mij verzonnen samenstelling zijn gemaakt. Dat verklaarde wel de vraag die ik al langer geleden kreeg of ik verhuisd was naar 's Hertogenbosch. Die apotheker zal zijn diploma ook wel door spieken verkregen hebben. Onbegrijpelijk is dat die Jos E. ook nog "sportief" bezig is geweest als Nederlands kampioen triatlon. Hij zal blijkbaar geen naam te verliezen hebben.
Helemaal aan het begin voegde ik vitamine C toe aan de bietencapsules. Dat bleek een fout te zijn en die fout heb ik ook gecorrigeerd. Kom dus niet klagen dat er wel vitamine C in de capsules zit, die capsules komen niet van Creanite.

JdH
 

Een website van Jan de Heij © 2002-2021


Handwerk
Alle producten worden hier nu bijna 26 jaar met de hand gemaakt. Grote machines hebben meer hulpstoffen nodig om probleemloos te werken. Dan gebruikt men ook siliciumoxide, magnesiumstearaat, lactose en andere hulpstoffen die we beter weg kunnen laten. Er wordt hier gekozen voor meer lichaamsvriendelijke alternatieven.
Terug naar de inhoud