Spierkrampen - Creanite.com

CREANITE.COM
Ga naar de inhoud

Spierkrampen

Spierkrampen
Een telkens terugkomende vraag is welke stof er werkt tegen spierkrampen. Wie de grens van spiervermoeidheid passeert krijgt er snel last van. Het eerste antwoord is dan ook gewoon meer trainen, zowel in lengte als in intensiteit. meer wedstrijden rijden, ervoor en erna trainen en ervoor zorgen dat een wielerkoersje uiteindelijk niets meer voorstelt. Aan het begin van een wielerseizoen komt kramp makkelijker voor. Ook een wielertoerist moet gewoon meer trainen.

Scheef op de fiets
Dan is er kramp door een deels of geheel foute houding op de fiets. Een verschil in beenlengte zal altijd voor problemen blijven zorgen. Als de benen niet symmetrisch bewegen, gaat er altijd eentje problemen geven bij het bereiken van de grens van het prestatievermogen. Daar helpt geen stof tegen. Kuitkrampen bij het te korte been, krampen van de bovenste dijbeenspieren bij het been dat te laag zit. Een zooltje extra aan 1 kant is dan effectiever.

Variabele zadelstand
Te ver naar achteren op het zadel zorgt ervoor dat er te groot gereden moet worden, te ver naar voren zorgt ervoor dat de dijbeenspieren (met de snelste vezels, die het eerste vermoeien) eerder moe zijn. Te lange crancks, foute pedaalstand, foute effectieve breedte van het braquet. Een inbussleuteltje op zak kan onderweg heel wat problemen oplossen.
Zo is er een koers met 80 km vlakke snelle weg en 40 km helling op en af aan het einde. Ver achter het braquet zijn spieren nauwelijks moe te krijgen, maar gaat de snelheid omlaag. Aan het begin moet er dus gedraaid kunnen worden om 55-60 km per uur te kunnen rijden. Na 80 km even tijdens rijden het zadel losmaken en naar achteren duwen helpt dan aanzienlijk de spiervermoeidheid en de kramp weg te werken. Na 80 km en bergop gaat er niemand meer 60 km per uur.
Het wisselen in tijdritten van 200 km, van tijdritfiets naar de gewone fiets helpt op dezelfde manier om minstens een uur geen kramp meer te voelen. Een makkelijker verstelbaar zadel is al voldoende om winst geven.

Voeding en voedingssupplementen bij kramp
En dan komen voeding en voedingssupplementen aan de beurt. Zo kan coffeine bij uitgeruste spieren eerder kramp geven. Zijn er de dagen ervoor al 2-3 koersen gereden, zal die kramp nauwelijks voorkomen. Elk kwartier de juiste hoeveelheid koolhydraten innemen geeft al een enorme verbetering. Voldoende drinken is alleen al voor de vochtinname effectief. Soms is het een gebrek aan natrium in de vloeistof die voor de kramp kan zorgen. En soms is het een gebrek aan magnesium en/of kalium. Al denkt bijna iedereen met kramp meteen dat het een gebrek aan magnesium is, maar onderzoekers kunnen het nut van magnesium nauwelijks aantonen.

Het lichaam op een hoger niveau brengen is effectief: 5-alfa-hydroxylaxogenine, cordycepine, ashwagandha extract, creatine of beta-alanine, allemaal stoffen die kunnen helpen. Wordt de inspanning er minder door gevoeld, dan is de schade ook minder groot.

Bekende anti-krampmiddelen
Het is niet de bedoeling hier compleet te zijn, maar enkele middelen die hun nut bewezen hebben, mogen wel genoemd worden.
Kinine is over heel de wereld een prima anti-malariamiddel, het is ook bekend als opheffer van krampen. Kinine alleen en kinine met theofylline, 200-500 mg per dag, gemiddeld is ongeveer 300 mg gangbaar. Wie denkt dat het drinken van tonic net zo goed werkt, moet dan wel in 1 keer 4 tot 5 liter(!) van een tonicdrank naar binnen werken. Tonic bevat maar 60-70 mg kinine per liter. Lijkt toch wat ongewenst...

Pycnogenol is een stofje uit een Franse den, dat bij allerlei lichamelijke ongemakken gebruikt zou kunnen worden. En is ook ter voorkoming van krampen getest bij zieke mensen en bij sporters.

Een traditioneel Japans geneesmiddel dat bestaat uit glycyrrhizine (uit drop/liquiritiae radix) en paeoniflorine (uit Paeonia lactiflora/pioenroos) blijkt ook goed te werken op de skeletspieren. Al kan glycyrrhizine weer wel kaliumgebrek, hoge bloeddruk en oedeemvorming veroorzaken.

Als laatste kan er een stof gekozen worden die het lichaam in een minder geactiveerde toestand brengt. Nou zijn slaapmiddelen als benzodiazepines niet zo verstandig bij topprestaties, maar er zijn enkele stoffen die wel om die reden gebruikt kunnen worden. Tientallen jaren terug was er in België Decontractyl verkrijgbaar, een spierverslapper. Een zogenaamde centraal werkzame spierverslapper. Benauwdheid en verslaving maken er toch echt een geneesmiddel van.

Ziektes en geneesmiddelen als oorzaken van krampen
Niet alle sporters zijn per definitie gezond. Onder duizenden wielrenners zitten er genoeg die echt wat mankeren. Achterliggende problemen zoals de ziekte van Parkinson, een te slecht werkende schildklier, diabetes mellitus, vaatproblemen, een verstoorde elektrolytenbalans, kunnen allemaal verborgen oorzaken van kramp zijn, Geneesmiddelen kunnen ook kramp geven: stoffen tegen te hoge bloeddruk, insuline, orale anticonceptiemiddelen, alcohol. Voor krampen bij diabetes en levercirrose is l-carnitine effectief. Bij veel andere ziektes zijn de meest uiteenlopende stoffen weer te gebruiken. Zwangerschap kan ook spierkrampen geven en daar is nog geen goed middel tegen gevonden. Ook magnesium niet.
           
                
© 2020-2021 Creanite

Een website van Jan de Heij © 2002-2021


Handwerk
Alle producten worden hier nu bijna 26 jaar met de hand gemaakt. Grote machines hebben meer hulpstoffen nodig om probleemloos te werken. Dan gebruikt men ook siliciumoxide, magnesiumstearaat, lactose en andere hulpstoffen die we beter weg kunnen laten. Er wordt hier gekozen voor meer lichaamsvriendelijke alternatieven.
Terug naar de inhoud