Vragen aan Creanite - Creanite.com

CREANITE.COM
Ga naar de inhoud

Vragen aan Creanite

Vragen aan Creanite
De antwoorden op enkele vragen die gesteld zijn, worden hier beknopt weergegeven.
Jan de Heij

Hoe komt een serieuze apotheker erbij om sportproducten met middelen voor betere sexprestaties te combineren?
Op zoek naar kruiden die voor sportprestaties geschikt waren, werd per abuis verondersteld dat het om de in Afrika  meer gebruikelijke middelen voor betere sexprestaties ging. De Afrik Manpower kruiden pasten eerst niet in de lijn van sportproducten, maar men claimde dat de kruiden ook de productie van testosteron verhoogden. Om teleurstelling te voorkomen - het is voor veel Afrikanen moeilijk een fatsoenlijk inkomen te vergaren - is er toen toch een product van gemaakt. Afrik Manpower werd daarna bekend door een artikel in de Panorama. Om te zorgen dat de mensen op de plantage meer geld konden verdienen werd de lijn doorgetrokken. Een tweede Afrik Manpower werd samengesteld. Kruidenliefhebbers hadden interesse voor meer kruiden voor sexprestaties. Om aan hun wensen tegemoet te komen zijn toen ook Maca en Tongkat Ali opgespoord. Nog voordat iedereen internet in huis had.

Zijn aminozuren geen supplementen om meer groeihormoon (GH) aan te maken?
Het nut van meer GH in het lichaam is nooit bewezen, het aanvullen van een gebrek aan GH wel. Het toedienen van GH zelf (en GHRH) is de enige effectieve manier om echt een duurzame stijging van GH in het bloed te krijgen. Dat een anabole werking van GH samenhangt met de vorming van IGF-1 wordt hier even buiten beschouwing gelaten. Van honderden stoffen, vooral geneesmiddelen is aangetoond dat zij na eenmalige toediening een stijging van de concentratie van GH in het bloed geven. Er wordt zelden gekeken wat er gebeurt als een stof meteen een tweede keer wordt toegediend. Waar dat wel werd onderzocht bleek de tweede toediening meestal slechts een fractie van de eerste GH-stijging te geven, een derde keer was er vaak niets meer van te zien. De afgifte van GH in het lichaam wordt door een handvol systemen beïnvloed. Neurotransmitters (stoffen die impulsen doorgeven in het zenuwstelsel) als adrenaline en GABA zijn voorbeelden van de centrale stoffen van die systemen. Er kunnen wel 20 stoffen zijn die via adrenaline één keer een GH toename geven, maar een tweede keer is geen van die stoffen in staat om weer zo'n GH-piek te produceren. Daar is hersteltijd voor nodig. Een tweede systeem waar alles bijvoorbeeld om GABA draait, zou dan weer wel één keer een GH-piek kunnen geven. Maar het wisselen van die systemen werkt niet, omdat de spontane of natuurlijke GH-pieken ook wegblijven als zij via het adrenaline- of GABA-systeem ontstaan. Een behoorlijke maaltijd, slapen, zware inspanning en roken geven normaal ook een GH-piek die nu weg zal vallen, omdat het adrenaline- of GABA-systeem al aan de beurt is geweest.

Dit geldt ook voor de aminozuren, zoals arginine. Daar komt nog bij dat de hoeveelheden die van de aminozuren gebruikt moeten worden voor de GH-afgifte wel extreem hoog zijn (meer dan 10 gram per keer). In de onderzoeken werd daarom ook vaak gebruik gemaakt van een infuus om GH-afgifte mogelijk te maken.

Doet u aan sport? Gebruikt u die supplementen zelf ook?
Ja. Ja.

Waarom zijn van sommige kruiden goedkope en dure vormen verkrijgbaar?
Bijna dezelfde vraag: Is 500 mg Guarana sterker dan 100 mg coffeïne?
Het aangeven van de sterkte van kruiden zorgt vaak voor verwarring. Zo bestaat Guarana uit gemalen, gedroogde plantendelen. Ongeveer 2% - dus 2 gram van elke 100 gram poeder - is dan coffeïne. Als in een capsule 500 mg Guarana past, komt dat overeen met 10 mg coffeïne, niet genoeg om er iets van te merken, dat gebeurt pas bij 100 mg coffeïne. 10 capsules innemen is een beetje te veel van het goede. Daarom maakt men er vaak een extract van. Een oplosmiddel als alcohol of kokend water wordt in contact gebracht met gemalen guarana. De werkzame stoffen, onder andere coffeïne, trekken de vloeistof in. De vloeistof wordt gedroogd en een extract blijft over. De concentratie of sterkte kan dan gaan van 2% coffeïne naar 10% en zelfs 20%. Het allersterkst is gewoon 100% of zuivere coffeïne, maar dat vereist meer zuiveringsstappen. Van een 10% extract zijn nu twee capsules van 500 mg al genoeg om aan 100 mg coffeïne te komen.
Wie niet kijkt of het om een extract of om gewoon het gedroogde kruid gaat, denkt dat het gedroogde kruid goedkoper is. Maar een extract van 10% bevat in het voorbeeld van Guarana, 5 maal zoveel werkzame stof als de gedroogde kruiden. 10% wordt ook wel aangegeven als 1 deel (werkzame stof) in 10 delen (gehele poeder) of 1:10. Van veel kruiden zijn er wisselende sterktes te vinden, het is daarom zinvol om te kijken naar de prijs per milligram werkzame stof. Zelfs in wetenschappelijke publicaties vergeet men soms te vermelden of het om gedroogde kruiden gaat of om een geconcentreerd extract.
Extracten willen vaak water uit de lucht aantrekken. Niet afgesloten bewaard ziet het poeder er daarom snel uit als (choco)pasta.

Ik ben op zoek naar eiwitten, verkoopt u ook whey?
Ja (toen nog wel), maar zo bijzonder is dat whey niet, het is gewoon wei-eiwit, dat ook in de Hollandse koeienmelk zit. Voor het maken van kaas wordt het melkeiwit caseïne gebruikt. Als dat van de melk wordt gescheiden bevat de overblijvende vloeistof (melkwei of melkserum) het wei-eiwit. Eigenlijk afval dus, waar ze een hele mooie toepassing voor hadden gevonden.
Reclames staan bol van Engelse termen omdat die blijkbaar meer indruk maken, maar ook omdat sommige termen zonder na te denken gekopieerd worden uit het Engels. Gaat het om producten uit de VS waarvan alleen het etiket is aangepast, dan zijn best suffe vertalingen mogelijk. Potassium gebruiken wij in Nederland wat de naam betreft niet (meer). Het is het metaal kalium, de etiketvertaler weet waarschijnlijk alles van mooie zinnen, maar niets van scheikunde als het product wordt aangeprezen omdat het veel potassium bevat. Een goede tweede is sodium (-chloride) oftewel natrium (-chloride). Het Nederlands kent ook nog geen carbohydraten, een slordige vertaling van carbohydrates of gewoon koolhydraten. Zo blijft coffeïne in Nederland toch logischer dan het Engelse caffeine.

(MTB-sport forum over Fantomalt-alternatieven.)

Wat is de houdbaarheid van het sportkoolhydraatpoeder?
Minstens 3 jaar houdbaar. Er zit geen water in en er zijn ook geen wateraantrekkende (hygroscopische) stoffen toegevoegd. Volgens de fabrikant zou - als het maar goed bewaard wordt - 5 jaar ook een redelijke houdbaarheid kunnen zijn. Maar om de veiligheid zo zeker mogelijk te garanderen gaat men van 3 jaar uit. Het Creanite-poeder is waarschijnlijk van dezelfde fabrikant afkomstig, als die van de bekendere koolhydraatpoeders met een smaakje. Het toevoegen van mineralen, vitamines, smaakstoffen, citroenzuur en wat nog meer mogelijk is, beperkt de houdbaarheid enorm. Bacteriën houden namelijk ook van een gevarieerde en complete voeding(sbodem).
Wie overigens toevoegingen wil hebben, heeft met de juiste hoeveelheid keukenzout al voldoende natrium. Het hangt natuurlijk volledig af van de hoeveelheid opgeloste koolhydraten of het aantal deeltjes per liter dan nog acceptabel is. En met het oplossen van een met een hamer platgeslagen multivitaminetabletje zouden alle mogelijke andere tekorten aangevuld zijn. Het is nog maar de vraag of vitamines in sportdrankjes echt zinvol zijn. De meeste sportlieden nemen al veel
vitamines in. En het is heel onwaaschijnlijk dat vitamines zo kort vooreen inspanning prestatieverbeterend werken. Die moeten al eerder op de juiste plaats in het lichaam zijn opgeslagen .

Wilt u mij sponsoren?
Neen, niet met geld en ook niet met producten. Alle kopers zouden dan wel gesponsord willen worden. Bijna allemaal aardig volk en allemaal beoefenen ze een of andere sport en soms ook nog eens op het allerhoogste niveau. De lage prijzen voor de producten is al een vorm van sponsoring.

Waarom zijn sommige producten veel goedkoper dan bij andere bedrijven, is de kwaliteit dan wel in orde?
Er zijn producten die om de vreemdste redenen heel veel duurder zijn.Tribulus terrestris uit Bulgarije, d-ribose en Cordyceps sinensis zijn daar overduidelijke voorbeelden van. Zet er nieuw of speciale afgiftevoor en het is ineens alsof een liter melk 10 euro mag kosten of een kilo suiker 20 euro. Daar trapt niemand in, maar men accepteert dat wel voor voedingssupplementen. Hoewel er natuurlijk(e) verschillen zijn als planten uit andere landen komen - een tulp uit IJsland is ook niet van dezelfde prijs en kwaliteit als een tulp uit Nederland - is vaak het enige excuus voor die hogere prijzen, dat er zo meer geld ontvangen wordt. Het is zakelijk gezien wel een prestatie voor de verkoper als er zomeer geld binnen wordt gehaald, maar gelukkig mag iedereen van dat principe afwijken. Er moet uiteindelijk geld verdiend worden: voor wat hoort wat, voor overdreven prijzen moet men echter naar een andere leverancier gaan. Besef wel: de grondstoffen voor het dure en voor het goedkopere product kunnen soms van dezelfde fabrikant zijn, een verschil in kwaliteit is er dan gewoon niet.

Waarom wordt de website niet meer zo snel veranderd?
Gebrek aan tijd is de hoofschuldige. Er moet vaak gekozen worden tussen bestellingen en verhaaltjes. En ook is de animo wat gedaald sinds kopieerders mijn werk letterlijk gebruiken om hun eigen voedingssupplementen te verkopen. De webteksten worden zelfs compleet overgenomen (zonder vergoeding) en worden ook als bijsluiters gebruikt. Wie bij andere bedrijven teksten tegenkomt, die erg grote overeenkomsten vertonen met wat hier op de website staat, heeft te maken met kopieerders. En zo heb ik ook niets te maken met websites met dezelfde opbouw van de pagina's. Ik begrijp wel dat ik sinds de internet-oertijd een goed voorbeeld heb gegeven.

Heeft u de website veranderd en heeft u nu een tweede vestiging in Delft?
Nee. Het is wel juist, dat er al op drie websites van twee bedrijven uit Delft zowel passages als complete pagina's uit de Creanite-website ongevraagd gekopieerd hebben gestaan. Creativiteit en voldoende kennis van zaken zijn daar blijkbaar niet aanwezig. Als zelfs de geregistreerde naam "Basic Powders" klakkeloos wordt overgenomen, zegt dat al genoeg. Creanite heeft niets te maken met de supplementenbedrijven in Delft. En Creanite is al een tijdje niet meer in die regio gevestigd. Om de Belgische klanten niet teveel te laten betalen voor het verzenden, is alles naar de grens verhuisd.
Overigens valt er altijd wel te praten over het lenen van een tekst of als er ergens een tekst over geschreven moet worden. Maar voor commercieel gebruik zijn er - logisch - altijd kosten aan verbonden.

Is Creanite verhuisd van Putte naar 's-Hertogenbosch?
Nee. Hetzelfde antwoord als bij Delft, alleen nog wat triester. Ja, er zit een apotheker in 's Hertogenbosch die sportvoedingssupplementen verkoopt. Een ex-triatleet. Maar deze sportieve ideeloze apotheker mist de vaardigheden om een eigen tekst te schrijven en om een product te ontwerpen. Na "lang onderzoek" (op internet waarschijnlijk) had die apotheker een product ontworpen op basis van bietenextract, betainenitraat en vitamine C. Laat dat nou precies mijn toen 3 jaar eerder uitgebrachte eerste uitvoering zijn van (bieten)nitraatcapsules, zoals ik die samen met apothekers in China had bedacht. Ik heb enkele jaren samengewerkt met een groot sportsupplementenbedrijf in China. Ik zorgde voor de Europese relaties en bedacht enkele nieuwe producten. Ik had alleen geen zin mee te verhuizen naar de VS toen het bedrijf werd overgenomen.
Een 100% gelijkende webpagina, mijn samenstelling, mijn getallen en mijn begeleidende teksten werden gebruikt. Alleen wist de graaiende apotheker niet dat vitamine C en nitraat helemaal niet tegelijk ingenomen moeten worden. Wie zijn producten elders laat maken, verandert dat ook niet zo snel.

Forumvraag:
Welke koolhydraatpoeders/producten zijn het beste?
Heerlijk dat er een onderwerp is waar iedereen verstand van heeft. Als kind waren wij allemaal al specialisten: Roosvicee, geprakte liga'sen bananen, waterijsjes, snoep, daar kunnen wij over meepraten...! Het maakt eigenlijk niet uit welke koolhydraten gebruikt worden in de sport, want ze werken allemaal. Boterhammen doen het net zo goed als Liga's, bananen, honing, gemalen spaghetti, mueslirepen, enz. Dat is ook niet zo interessant voor een wielrenner tijdens wedstrijden.
De praktische kant van de koolhydraten is belangrijker. Doseren en ineen bidon stoppen gaat toch het beste met poeder. Rietsuiker en dextrose (druivensuiker) en honing hebben te veel deeltjes per gram en zijn daarom - met het opgeblazen gevoel in de maag - niet zo handig als het maltodextrine-poeder. Dat heeft een lange reeks aan elkaar geregen glucosedeeltjes per molecuul. De maag telt alleen het aantal deeltjes per liter, niet hoe groot ze zijn. De maag werkt tijdens inspanning makkelijker een isotone oplossing weg (= die evenveel opgeloste deeltjes als het bloed bevat).

Ook zijn rietsuiker en dextrose veel zoeter, dat kan nog wel eens gaan tegenstaan in een wedstrijd. Verder zijn smaakjes, molecuulsoorten, GI- index, lekkere recepten met Roosvicee, merkpreparaten, allemaal erg belangrijk, maar alleen om met die argumenten te laten zien dat jij er ook verstand van hebt en dan jouw voorkeur te verheffen tot het beste product, is wat simpel. Een ding is zeker: voor de prijs hoeft niemand het gewone maltodextrine-poeder te mijden.

Koolhydraten, vitamines en natrium
Waar theoretisch nog wel wat voor te vinden is, is het toevoegen van vitamines en natrium(chloride) aan koolhydraatoplossingen. De met de klap van een hamer geplette vitaminetablet in de bidon lost dat eerste probleem op. De ervaring leert echter dat er weinig wielrenners zijn die geen vitamines gebruiken. Heel waarschijnlijk dus toch overbodig. Het is wel waar dat bij iemand die de hele dag doorleeft van maltodextrine-poeder als koolhydraatbron (die mensen bestaan!), er een relatief tekort aan vezels en vitamines zou kunnen ontstaan. Bruin brood en rijst bevatten meestal wel veel B-vitamines en vezels.

Natrium toevoegen aan sportdrank
Het toegevoegde natrium moet de opname van glucose versnellen. De opname van glucose is al knap snel, nog sneller zal waarschijnlijk niet veel verbeteren. Natriumgebrek komt in Nederland amper voor, eerder nuttigt men te veel natrium met het keukenzout. Altijd mooi te zien aan de zoutplekken op donkere lycrakleding. Die wielrenners ben je in de hitte als eerste kwijt. Voortdurend "zoutarm" eten maakt dat je lichaam beter overweg kan met natrium (ooit bekeken bij marathonlopers). Maar in Nederland vinden wij een enkel dagje 30 graden al tropisch. Het valt nog mee dat degene die dan zouttabletten gaan nemen nog geen tropenhelm gaan dragen. Het is wel zo, dat te veel water drinken zonder natrium een gebrek aan natrium kan geven, een vorm van uitspoelen. Toevoegen van natrium(chloride) zorgt ervoor dat een vloeistof eerder net zoveel deeltjes bevat als bloed. Daar past dan minder aan koolhydraten bij, anders wordt de oplossing sneller hypertoon (= meer deeltjes per ml dan bloed heeft), waardoor de maag juist water moet aantrekken voor een goede verwerking. Niet zo'n zorg als het gaat om het lessen van de dorst, dan kan de maltodextrine wegblijven, het is natuurlijk wat anders als het juist om die koolhydraten gaat.

De etiketten van Creanite hebben nog geen fotootjes met gespierde mannen en flitsende teksten, dat zou toch veel beter verkopen
Ja, wat ook ontbreekt: een reeks Engelse namen voor de producten, zoals: mega, super, muscle, turbo, booster, endurance, anabolic. Met veel uitroeptekens!!! Het moet de websitebezoekers toch duidelijk zijn dat dergelijke zaken totaal onbelangrijk zijn voor de Creanite-producten. Een stof heeft bepaalde eigenschappen en die bepalen of iemand die stof gaat gebruiken. Meer is niet belangrijk. Uit praktische overwegingen worden capsules en poeders verpakt. Wie een mooiere verpakking wil hebben, moet bij een ander bedrijf zijn en mag daar meer betalen.

Mega en boosters
Het is een noodzakelijk onderdeel van de grote eenheidsworst waar veel verkopers van supplementen een hap van moeten nemen. Zij maken zelf niets, maar krijgen het kant en klaar aangereikt. Niet helemaal, de teksten zijn meestal in het Engels geschreven. De reclame voor de Nederlandstalige bevolking moet dan nog even aangepast worden. Of de verkoper doet het even zelf, of een vertaalbureau gaat er aan werken. Als de resulterende wervende teksten doorgelezen worden blijkt ook vaak dat de vertalers soms wat te ver van die supplementen (-wereld) af staan,  En zoals op de middelbare school al te zien is: je hebt sterren in de exacte vakken, je hebt sterren in de talen, maar beide zaken beheersen, komt minder vaak voor.

Vertaalkunstenaars
Je hoeft daar alleen maar wat supplementenwebsites voor te lezen: Anabolische producten, staat nergens in de woordenboeken, Sodium citraat in een peppoeder, wij kennen het als natriumcitraat. Norepinephrine voor norepinefrine of liever: noradrenaline.... verkregen uit een lage temperatuur productie process...: heel waarschijnlijk een "low temperature production process", wat zoveel zou kunnen betekenen als "gemaakt in een kouwe kamer". L-Arginine is stikstofoxide, dan zet je de bezoekers helemaal op het verkeerde been.... die de ATP (Adenosine Tri Phosphate) levels in je spieren maximaliseren, zodat je beschikt over veel meer power en kracht. Levels? Niet fraai, maar met adenosinetrifosfaat heb je die ene keer dan wel meer power, de andere keer meer kracht(!) In Nederland is het gebruikelijker woorden aan elkaar te plakken (maar aanelkaar hoeft nou ook weer niet), zo betekent lees boeken wat anders dan leesboeken. De Engelse taal splitst al die lange woorden. Daar worstelen vertalers van supplementteksten nog wel eens mee. Zij gaan uiteindelijk ook alle Nederlandse woorden splitsen. Op deze website worden met opzet wel alle woorden met extract los van elkaar geschreven.

Hoe voeg ik natriumchloride nauwkeurig toe aan maltodextrine in water?
Natriumchloride is natuurlijk gewoon niet veel anders dan het keukenzout dat bij iedereen in de keukenkast staat. Een mespuntje is inderdaad een heel vaag begrip. Wie maltodextrine bestelt krijgt bij mij een maatlepeltje voor een exact gewicht aan natriumchloride/keukenzout. Ik krijg tegenwoordig wel het idee dat niemand er iets mee doet en dat ik een soort van milieuvervuiler ben wat die lepeltjes aangaat. Nu moet men er dus om vragen...

Mag ik - als sportieve klant - ook met een link op uw website staan?
Geen probleem, maakt alles wat minder saai. Links, teksten, foto's het maakt niet uit. Alleen is de belangrijkste regel, dat ik er zelf wel mee eens moet zijn. Gewoon de informatie e-mailen.

Is 600 gram d-ribose, maltodextrine en Cordyceps sinensis extract gevaarlijk voor een hond?
Gelukkig niet... maar als je de hond in recordtijden rondjes ziet hollen rond het huis, dan weet je waar dat aan te danken is. Hier was de Belgische postbode zo vrij geweest het pakket in de tuin te verstoppen zonder dat aan de klant te melden. De hond at zich wel door de potten en door de kartonnen doos heen - zie link. Er bleef niets anders over dan de kunststofverpakking en de bon.

Is het niet goedkoper voor de klanten om mengsels uit te proberen?
Als 4 stoffen niet tegelijk werken, hoef ik niet telkens aparte stoffen uit te proberen. Dat is iets waar ik aan het begin helemaal overheen heb gekeken. De mengsels van stoffen kunnen gebruikt worden om uit grote hoeveelheden van stoffen tegelijk 3-4 stoffen te elimineren. Als ze alle vier niet werken, hoef je ze ook niet meer per stuk te gaan kopen. Dat geldt vooral voor de stoffen voor de sexprestaties. Maar toevallig wordt ook juist bij het mengsel van die stoffen gezegd dat een effect van Tongkat Ali of Tribulus terrestris ineens niet meer terug te vinden is. Het is het resultaat dat telt en dus is mijn enthousiasme gedaald om die capsules te maken.
Of iets werkt is nooit van tevoren te zeggen. Alleen proberen geeft de  juiste informatie. Vandaar dat er toch mengsels zijn die wel zinvol zijn: De Testosteronmix en de NO-mix zijn twee voorbeelden. Informatie is elders op de website te vinden.

Welke smaken hebben de eiwitten en de koolhydraten?
Smaken verschillen en daar is meteen alles mee gezegd. Het is een apart vak om iedereen het met de smaken naar de zin te maken. Een grotere voorraad van smaakstoffen en andere bijkomende grondstoffen, het mengen van die stoffen, de houdbaarheid van het poeder wordt korter, het zijn allemaal zaken die de prijs verhogen. Uiteindelijk wordt dan voorbijgegaan aan het basic-principe: een door eenvoud lage prijs, maar wel 100% de stof waar het om gaat. Daarom zijn de koolhydraten en eiwitten hier alleen als basisstof verkrijgbaar. De prijs is dan ook laag.

Aan een eiwitpoeder of maltodextrine kan iedereen thuis zelf cacaopoeder, limonadesiropen, suiker, zoetstoffen, vanille, honing,fruit, ijs, enz. toevoegen. Zo wordt ook een mogelijke overgevoeligheid voor bepaalde smaakstoffen ontweken. Een simpel voorbeeld: citroenzuur in (poeder voor) koolhydraatdranken is verantwoordelijk voor de meeste maagproblemen bij intensieve inspanningen als merkpreparaten worden gebruikt. Maar het smaakt goed en dus bevat elk merkpreparaat citroenzuur. Daarom zijn wielrenners vaak meer tevreden met de eenvoudige oplossingen van maltodextrine in water.

Waarom staat er bij elke stof een kopje ongewenste effecten genoemd en niet gewoon bijwerkingen?
Supplementen zijn geen geneesmiddelen. Zij mogen volgens de wetten niet aangeprijsd worden om een ziekte te bestrijden. Om te voorkomen dat de suggestie wordt gewekt dat het om geneesmiddelen gaat, mogen de verder zeer Nederlandse woorden bijwerking en werking bij supplementen niet gebruikt worden. Wie maagklachten krijgt van Salix alba of niet kan slapen van het gebruik van Efedra heeft dus eigenlijk geen last van bijwerkingen. Wie echter de stoffen gebruikt die er van afgeleid zijn: Aspirine en efedrine en dan dezelfde problemen krijgt, heeft wel officieel last van bijwerkingen.

Beste meneer de Heij, kunt u capsules voor mij maken met deze stoffen erin?
Maca (Lepidium meyenii), Calcium, Catuaba (Erytroxylum catuaba), Muira Puama, Epimedium (Epimedium grandiflorum), L-Arginine, Niacine, Kolanoot (Cola acuminata), Haver (Avena sativa), Brandnetelsoort (Urtica dioica), Pompoenzaad, Tribulus Terrestris Extract, Gember (Zingiber officinale), Cayenne peper (Capslcumannum), Amerikaanse ginseng (Panax quinquefolius), Siberische Ginseng (Eleutherococcus senticosus), Chinese Ginseng (PanaxGinseng), Sarsaparilla (Smilax aristolochia folia), Zink, Cafeïne, Orchic Substance, Boron Citraat, Cellulose, Croscarmellose Natrium, Magnesium Stearaat, Gemodificeerde Cellulose, silica.
Eigenlijk een omgekeerde cursus camoufflagetechnieken voor supplementenfabrikanten.

a. Haal eerst al de dubbele namen weg. Over blijft: Maca , Calcium, Catuaba , Muira Puama, Epimedium, L-Arginine, Niacine, Kolanoot, Haver , Brandnetelsoort, Pompoenzaad, Tribulus Terrestris Extract, Gember, Cayenne peper, Amerikaanse ginseng, Siberische Ginseng, Chinese Ginseng, Sarsaparilla, Zink, Cafeïne, Orchic Substance, Boron Citraat, Cellulose, Croscarmellose Natrium, Magnesium Stearaat, Gemodificeerde Cellulose, silica.
b. Laat dan alle hulpstoffen weg:
Maca, Catuaba, Muira Puama, Epimedium, L-Arginine, Niacine, Kolanoot, Haver, Brandnetelsoort, Pompoenzaad, Tribulus Terrestris Extract, Gember, Cayenne peper, Amerikaanse ginseng, Siberische Ginseng, Chinese Ginseng, Sarsaparilla, Cafeïne, Orchic Substance,
c. De nonsens wat sexstimulantia betreft weggelaten: Maca, Catuaba, Muira Puama, Epimedium, L-Arginine, Tribulus, Gember. Testikelextract (orchic substance) kan tegenwoordig niet meer met gekke koeienziekte.
....en zie: stoffen die al op deze website staan. En nu is het nog maar de vraag in welke concentraties deze stoffen gebruikt worden. Wat heb je aan 20 mg van een stof waarvan normaal 2000 mg gebruikt moet worden? Nergens staat dat het om zeer geconcentreerde extracten gaat.
De prijs is wel de top. En men is er desondanks vaak erg tevreden mee. Voor dat geld moet het wel echt werken... Daarom komen er veel verzoeken binnen om dergelijke capsules temaken. Dat ligt dan echt aan de enorme placebowerking die afkomt van de grote reeks (moeilijke) namen op het etiket.
Een ander placebo-effect krijg je door 2 capsules ook nog eens in een apart zakje te verpakken en er 10 euro voor te vragen. Zoiets is als een boterham kopen voor 10 euro.
Tegenwoordig weet men dat veel sexpillen - ook een groot percentage van de Nederlandse producten - vooral zo goed waren door het stiekem toevoegen van sildenafil (Viagra) en Viagra-achtige stoffen. En iedereen maar vragen of ik de meest uiteenlopende nonsenscapsules kon namaken. Omdat ze echt goed werkten(!)
 
Hoe krijg ik de eiwitpoeders lekkerder gemaakt en wat doe ik tegen de klontjes?
Het eiwitpoeder moet gemengd worden met iets zoets, zoals siroop, honing, glucose, aspartaam, schepijs en met iets met een smaakje. Vruchtensiropen hebben al een lekkere smaak, cacao kan toegevoegd worden, vanille, gemalen fruit, enz. Maar wat de een lekker vindt, kan de ander weer vies vinden. Smaakstoffen en citroenzuur toevoegen laat ik aan de fabrikanten over van de dure producten. Toevoegingen maken de prijs hoger en de houdbaarheid korter.
Dan moet het poeder bij voorkeur gemengd worden met een shaker. Het deel dat in de vloeistof staat, moet bestaan uit cirkels met een golvende rand. (Zie foto). Daarmee krijg je zo'n mooie luchtige eiwit/milkshake. Het volume neemt dan ook flink toe, omdat er lucht in de vloeistof wordt geslagen. De meeste klontjes verdwijnen met de shaker. De goedkoopste milkshake-apparaten kosten 20-30 euro. Tenslotte moet een eiwitshake altijd ijskoud zijn.

Website-aangelegenheden
Het kopieren van de website is populair
Tot mijn grote verbazing was de complete Creanite.com-pagina over Cordyceps sinensis, gewoon zonder enige aanpassingen overgenomen op een website voor natuurprodukten. Op een hele pagina was letterlijk één woordje veranderd. De goede man had als doel zieke mensen gezond te maken met natuurproducten. Edele motieven, maar het stelen van de tekst deed vermoeden dat winstbejag de grootste drijfveer van de kopieerder was. Zelfs de concentraties van de bestanddelen waren gelijkgebleven. Die verschillen per fabriek, per charge....
Van je vrienden moet je het hebben...
In het begin dacht een "vriend" in Delft dat ik met mijn verhuizing naar Putte ook ging stoppen met Creanite. Ineens stonden al mijn teksten op zijn website. Zelfs mijn bedrijfsnaam was niet weggelaten. In zijn ogen is alles toegelaten als het om geld gaat (in de "handel"). Geen verstand van zaken is geen reden om te parasiteren op andermans werk. Nu nog is het mogelijk een letterlijke Creanite-tekst van bijvoorbeeld maltodextrine in te vullen bij Google en bij de website van de bedrieger uit te komen.
Groene thee zet aan tot rekenen
Nog een geval van compleet kopieren was duidelijk te zien bij een sportsupplementenwebsite. Verstand van computers, websites en internet gaat niet vaak samen met kennis van supplementen. Daarom werd de Groene thee extract-pagina van Creanite bijna helemaal gekopieerd. Bijna, want de dosering week af. Dat geeft een flinke partij rekenwerk voor een leek: percentage polyfenolen, percentage EGCG, enz. Voor het gemak werd maar gerekend met de analysecijfers van het Groene thee extract van Creanite. En ook die verschillen per fabriek, per produkt, per charge....
Van je collega's moet je het hebben...
Niet helemaal waar, ik heb als apotheker mij alleen maar beziggehouden met lesgeven en voedingssupplementen, maar zelfs bij een gewone apotheker in 's Hertogenbosch was de hebzucht te groot geworden. Of de waardering voor mijn werk. Een klant vroeg aan mij of ik naar Den Bosch was verhuisd. Ook Brabant, maar geen Putte. De gewaardeerde collega had het nodig gevonden om mijn product met bietenextract voor de volle 100% te kopieren. De teksten inclusief. Haast niet te geloven dat iemand die toch de universiteit op een eerlijke wijze zou moeten hebben doorlopen, zelf totaal niet in staat blijkt een tekst te schrijven en een goed product te verzinnen. Na lang "onderzoek" (van mijn website dus) was zijn eerste product uit. Het kan nog triester: de goede man was ooit winnaar van het NK triatlon. En, oh wat had hij sportiviteit hoog in het vaandel staan. Hebzucht en graag in mijn schoenen staan, ik kan er toch geen begrip voor opbrengen. Dan moet je wel heel weinig gevoel van eigenwaarde hebben. Om commentaar gevraagd: al die informatie was op internet algemeen bekend. Typ betainenitraat in en er staan maar 2 leveranciers in Nederland op. De 100% letterlijk gekopieerde tekst was wel ineens van zijn website verdwenen, maar betalen voor de geleverde diensten? Een gewone apotheker verdient niet zoveel...
Medewerking andermans website
Aan mijn webteksten is natuurlijk ooit hard gewerkt. Een fatsoenlijk mens vraagt minstens of iets gekopieerd mag worden (e-mail, brief,telefoon). Zelfs voor een concurrent geldt, dat iemand die een tekst wil hebben, van mij een tekst op maat kan krijgen, maar daar moet wel iets voor betaald worden. Duurder wordt het als dat kopiëren pas achteraf duidelijk wordt. Copyright geldt natuurlijk voor elk geschreven werk. Gelukkig zijn er mensen, die dat geld namens Creanite willen innen.

Sommige producten op de prijslijst zijn niet de goedkoopste op internet, kunnen die niet wat lager dan?
Een redelijke prijs is het streven. Een klein bedrijf kan natuurlijk niet zulke gunstige prijzen bij de fabriek krijgen als een groot bedrijf. Maar als je alles zelf in de hand hebt en er weinig tussenpersonen zijn, kan de prijs toch een stuk lager uitpakken. Dat betekent niet dat het de bedoeling is alles weg te geven, Creanite is geen charitatieve instelling.

Kunt u garanderen dat de middelen werken?
Nee, natuurlijk niet. Ik heb geen idee wat er thuis mee gedaan wordt. Afslankmiddelen gebruiken en toch alles eten wat los en vast zit en niet méér bewegen, werkt bij niemand. Creatine, koolhydraten, eiwit, Cordyceps en ecdysteron nemen en nog geen seconde de tijd aan krachttraining besteden is ook zinloos als je spierballen moet kweken. Voor de serieuze sporter en afslanker is het ook niet zo dat alle stoffen in 100% van de gevallen succes hebben. Meer dan 60% is voor sommige stoffen al een acceptabele score. Er zijn geneesmiddelen die nog geen 30% van de mensen tevreden kunnenstellen, terwijl die dan nog geen placebo worden genoemd. Het is wel de bedoeling dat een zo groot mogelijk deel van de mensen tevreden is. Daarom zijn zowel de succesverhalen, als de klachten altijd welkom.

Ik vroeg me af of het klopt dat maltodextrine hetzelfde is als fantomalt, maar dan zonder merk?
De kans is in Nederland erg groot dat de maltodextrine zelfs van dezelfde fabriek komt. Nu zijn er wel veel verschillende maltodextrines in een zelfde fabriek te koop. Vooral het aandeel glucose in de poeders varieert, maar het komt toch eigenlijk allemaal op hetzelfde neer: koolhydraatmengsels die (voor sporters) geen zetmeel zijn en daardoor nog net goed oplossen in water.

Ik ben competitief wielrenner. Worden al uw stoffen op doping gecontroleerd?
Ik zal je even uit de droom helpen: er wordt eigenlijk nooit een grondstof op doping gecontroleerd. Daar interesseren fabrikanten zich niet voor. Alleen supplementenmakers die aan supersporters leveren willen het risico niet lopen dat de producten die zij leveren, besmet kunnen zijn. Zij laten dus wel wat controleren bij een grote charge.
De beta-alanine moest bij hoge uitzondering wel gecontroleerd worden, voor deelnemers aan de Olympische Spelen. Die wisten zeker dat ze daar een prima dopingcontrole kregen.
Ik vraag dan ook altijd aan de supersporters of zij hun dagelijkse koffie, thee, suiker, meel, hagelslag, het brood, muesli, het vlees, vis, kip, enz. laten controleren op doping? Waarom dan wel mijn grondstoffen?
Per controle moeten er honderden euro's betaald worden. Of iemand 1000 capsules maakt of 100.000, die kosten komen er elke keer gewoon bij. Ik maak 50-80 verschillende producten, enkele tientallen keren per jaar, dat zou mij dus honderdduizenden euro's per jaar gaan kosten. En dat voor een heel klein percentage sporters dat echt een plasje moet inleveren bij de dopingdokter.

Hoe kan doping het product dan bereiken?
Grondstof bevat onzuiverheden: als voorbeeld kan het toegestane pseudo-efedrine van nature sporen van verboden efedrine bevatten. Fabrikanten spelen (meestal) niet vals. Zij hebben geen belang bij een grondstof met dopingmiddelen. Er zijn wel (zeldzame) verhalen bekend van grondstoffen waar men bijvoorbeeld Viagra aan toevoegt om het beter te laten werken als sexmiddel. Dat is de kleine categorie van valsspelers. De lege capsules zijn gemaakt van gelatine die van botten van koeien of varkens wordt gemaakt. Als die beesten dopingstoffen hebben gebruikt (meestal anabole hormonen) dan zouden de capsules ook daar ook sporen van kunnen bevatten.

Hulpstoffen bij het maken van de capsules of tabletten (magnesiumstearaat) kunnen ook van dieren afkomstig zijn en dus zo vervuild zijn. De mensen die ermee werken gebruiken misschien verboden stoffen en brengen die over op het product. Er kunnen productiemedewerkers zijn, die in de disco XTC, cocaïne of wat dan ook hebben gebruikt en met zich meedragen.
De omgeving waarin gewerkt wordt kan foute stoffen bevatten. Er is ooit de kwaliteit van de lucht in gewone apotheken gemeten. Daar blijken cytostatica en hormonen gewoon in de lucht te zweven. Het was een onderzoek naar de risico's voor de dames die daar werken (gevaren bij zwangerschap). Zelfs waar geen cytostatica werden bereid, vond men toch die stoffen in de lucht. Gewoon afkomstig van de farmaceutische groothandel of fabriek. De apotheek is eigenlijk de slechtste plaats om een product te kopen. Gelukkig heb ik niets (meer) met een apotheek te maken.
  
Andere producten uit een fabriek kunnen stoffen vervuilen. Zo kunnen in Amerika machines eerst (de daar toegestane) prohormonen verwerken (capsuleren, tabletteren) en daarna vitamine C. Dan is die Vitamine C makkelijk vervuild. Grote machines kunnen gewoon niet voor 100% schoongemaakt worden. Men heeft dan ook vervuilde creatine of andere stoffen gezien, met een afnemende hoeveelheid aan prohormonen, naargelang het tijdstip van afvullen later was.
De capsules zijn gecontroleerd in een universiteitslaboratorium. Het zijn namelijk capsules die ook voor geneesmiddelen worden gebruikt.
  
Hulpstoffen voeg ik liever niet toe. Er wordt niets in het land van de prohormonen ingekocht. Hier zijn gewoon geen dopingmiddelen. De apparatuur is zo eenvoudig dat het mogelijk is die 100% schoon te maken. Maar wie op 100% zekerheid gaat (de verantwoordelijk ligt toch altijd bij de sporter zelf) kan natuurlijk alleen supplementen gebruiken die 100% gecontroleerd zijn... en die 100% controle bestaat gewoon niet. Men controleert namelijk alleen op de echt gangbare middelen. Schijnveiligheid wordt dat genoemd.
 

© 2003-2021 Creanite

Een website van Jan de Heij © 2002-2021


Handwerk
Alle producten worden hier nu bijna 26 jaar met de hand gemaakt. Grote machines hebben meer hulpstoffen nodig om probleemloos te werken. Dan gebruikt men ook siliciumoxide, magnesiumstearaat, lactose en andere hulpstoffen die we beter weg kunnen laten. Er wordt hier gekozen voor meer lichaamsvriendelijke alternatieven.
Terug naar de inhoud