Wei-eiwit hydrolysaat - Creanite.com

CREANITE.COM
Ga naar de inhoud

Wei-eiwit hydrolysaat

Wei-eiwit hydrolysaat
Een gehydrolyseerde vorm van wei-eiwit isolaat. Het bevat 90% eiwit,waaronder polypeptiden, peptiden en aminozuren. Het hydrolysaat.wordt verkregen door wei-eiwit isolaat te behandelen met enzymen. Er is hier afgestapt van het wei-eiwit hydrolysaat dat is gemaakt van een concentraat. Dat bevat te veel lactose en minder eiwit.

Waarom gebruiken sporters wei-eiwit hydrolysaat
De aminozuursamenstelling is compleet, de aminozuren worden erg.snel opgenomen. Wei-eiwit hydrolysaat zou een iets groter effect.hebben op de opbouw van spieren dan het wei-eiwit alleen..Het is in theorie ook het enige eiwit, dat direct na de inspanning.ingenomen kan worden en meteen aminozuren afgeeft..Zie voor meer informatie over eiwitten en aminozuren de link naar de.aparte eiwitpagina.

Hoeveel eiwit heeft een sporter nodig
Niet-sporters: per dag 0,8-1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Duursporters: per dag 1,5-1,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Krachtsporters: per dag 1,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Het grootste deel van het eiwit komt uit het eten. Bereken met behulp van voedingstabellen hoeveel eiwit het eten op een dag bevat. Het dagmaximum min de hoeveelheid eiwit in het eten is de hoeveelheid die aangevuld kan worden met eiwitpoeder. 20-30 gram eiwit 's avonds voor het slapen is een algemene dosering. Om de hele dag voldoende aanvoer van eiwit te hebben wordt eiwit ook nog 's ochtends ingenomen of gewoon 3 maal per dag. Hoeveel eiwit in totaal per dag nodig is, volgt uit de bovenstaande berekening. Een eiwit-hydrolysaat wordt echter zo snel verwerkt door het lichaam, dat het niet geschikt is om de nacht te overbruggen. Ook is 3 maal daags innemen niet effectief genoeg, maar eerder elke 2 uur.

De juiste toepassing van wei-eiwit hydrolysaat
Wei-eiwit hydrolysaat is geschikt om meteen na de training voor de aanvoer van aminozuren te zorgen. Die worden dan meteen opgenomen, snel gevolgd door de aminozuren uit de al verkleinde polypeptiden. Aminozuren zijn voor de opname in het lichaam wel concurrenten van suikers. Tegelijk innemen van eiwit en maltodextrine/glucose zorgt ervoor dat aminozuren en glucose niet maximaal worden opgenomen. Omdat niet iedereen ervoor kiest om eerst de koolhydraten aan te vullen, kan dan een hydrolysaat de eerste keus zijn. Men kan dus meteen na de training kiezen uit:
- Alleen dextrose of maltodextrine, later gevolgd door eiwitten.
- Losse aminozuren al dan niet uit een hydrolysaat.
- Combinaties.
Iedereen moet voor zichzelf bepalen of het resultaat verbetert.

Gebruik in bidons voor duursporters
Een bidon met water, maltodextrine en fructose kan met wei-eiwit een nog betere glycogeenaanvulling geven. Omdat een hydrolysaat sneller verteerd wordt, heeft het toch de voorkeur als eiwit in sportdranken.

Hoe te gebruiken
Eiwitpoeder met een gelijke hoeveelheid water of koude melk (en wat honing, siroop of cacao) mengen en aanvullen met de rest van de vloeistof en opdrinken. Mengen met een mixer/shaker werkt het beste. De licht bittere smaak wordt het best weggenomen met andere bittere stoffen: cacao met een zoetstof (honing, dextrose, siropen).

Tegelijk gebruiken met
Het wei-eiwit hydrolysaat geeft in combinatie met wei-eiwit isolaat, caseïne (calciumcaseïnaat blijkt ook een snel eiwit te zijn) en/of soja-eiwit isolaat een trapsgewijze afgifte van aminozuren. Eerst komen de aminozuren van het hydrolysaat snel inhet bloed, binnen een uur gevolgd door de aminozuren van het wei-eiwit. Na 2-6 uur komen de aminozuren van het soja-eiwit en later die van caseïne vrij.

Ongewenste effecten van wei-eiwit hydrolysaat
Geldt voor alle eiwitsoorten: als er meer eiwit dan het maximum per dag wordt ingenomen, kan het worden omgezet in vet.
De bittere smaak is nu (2011) aangepakt door een fabrikant, maar is nooit voor 100% weg te nemen. Mengen met cacao en honing is een mogelijkheid. Anders slechts een klein beetje hydrolysaat toevoegen aan een ander eiwit(mengsel).

Samenstelling wei-eiwithydrolysaat 90%:
Voedingsstoffen
In gram per 100 gram poeder
Eiwit ......................................... 90 (Gedroogd 95)
Lactose ..................................... 2,4
Water ......................................... 5
Vetten ..................................... <0,5

Overige eigenschappen
Hydrolysegraad .................. 4%
Gemiddelde molecuulgewicht .... 1000 dalton

Molecuulgrootte
>10000 ........................................ 72%
5000 - 10000 ............................ 3%
2000 - 5000 ............................... 4%
1000 - 2000 ................................ 3%
500 -1000 .................................... 4%
<500 .............................................. 14%

Dit is een voorbeeld, de getallen kunnen iets veranderen bij andere charges.

NB Deze tekst is de originele tekst. Wie deze tekst deels of geheel gekopieerd tegenkomt op een andere website, heeft te maken met illegale kopieerders. Wie niet de moeite neemt om een eigen tekst te maken of vaak gewoon onbekend is met de stof, zal ook niet uitmunten in betrouwbaarheid wat de te leveren produkten betreft.
JdH

© 2004-2013 Creanite

Een website van Jan de Heij © 2002-2021


Handwerk
Alle producten worden hier nu bijna 26 jaar met de hand gemaakt. Grote machines hebben meer hulpstoffen nodig om probleemloos te werken. Dan gebruikt men ook siliciumoxide, magnesiumstearaat, lactose en andere hulpstoffen die we beter weg kunnen laten. Er wordt hier gekozen voor meer lichaamsvriendelijke alternatieven.
Terug naar de inhoud