Wei-eiwit isolaat - Creanite.com

CREANITE.COM
Ga naar de inhoud

Wei-eiwit isolaat

Wei-eiwit (whey, weieiwit) isolaat
Het eiwit van melk bestaat uit caseïne en wei-eiwit. Als uit melk kaas wordt gemaakt, blijft er een vloeistof (melkwei of melkserum) over, die het wei-eiwit bevat. Door gewone zuivering kan een poeder (wei-eiwit concentraat) met een concentratie van 80% wei-eiwit bereikt worden. Door gebruik te maken van microfiltratie en ultrafiltratie (MF en UF) kan er nog een extra graad van zuiverheid bereikt worden. Het verkregen isolaat bevat ook nog steeds de grotere eiwitten die de afweer ondersteunen. Dat geldt minder voor wei-eiwit hydrolysaat, dat deels is afgebroken tot aminozuren met behulp van zuur en enzymen.
Opmerkelijkste pluspunten: een minimale hoeveelheid vet en lactose en meer eiwit. Het wei-eiwitpoeder is goed mengbaar met water en melk. Het eiwitpoeder heeft helemaal geen smaak. Ook zonder smaakstoffen of zoetstoffen kan het poeder gewoon met een lepel opgegeten worden.

Waarom gebruiken sporters wei-eiwit isolaat
De aminozuursamenstelling van wei-eiwit is compleet, alle belangrijke aminozuren voor bijvoorbeeld de opbouw van spieren zijn voldoende aanwezig. Wei-eiwit is in ongeveer een uur afgebroken tot aminozuren, veel sneller dan de andere eiwitsoorten.Wei-eiwit versterkt de afweer. De sporters die extreem nauwkeurig hun voeding/dieet in de gaten houden, kunnen hun voordeel halen uit de minimale hoeveelheid vet en lactose.
Zie voor meer informatie over eiwitten en aminozuren de link naar de aparte eiwitpagina.

Hoeveel eiwit heeft een sporter nodig
Niet-sporters: per dag 0,8-1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Duursporters: per dag 1,5-1,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Krachtsporters: per dag 1,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Het grootste deel van het eiwit komt uit het eten. Bereken met behulp van voedingstabellen hoeveel eiwit het eten op een dag bevat. Het dagmaximum min de hoeveelheid eiwit in het eten is de hoeveelheid die aangevuld kan worden met eiwitpoeder. 20-30 gram wei-eiwit 's avonds voor het slapen is een algemene dosering. Om de hele dag voldoende aanvoer van (wei-)eiwit te hebben is om de twee uur innemen noodzakelijk. Hoeveel eiwit in totaal per dag nodig is, volgt uit de bovenstaande berekening.

Hoe te gebruiken
Eiwitpoeder met een gelijke hoeveelheid koude melk of water (en wat honing, siroop, ijs of cacao) mengen en aanvullen met de rest van de vloeistof en opdrinken. Mengen met een mixer/shaker geeft het beste resultaat. Dit wei-eiwit isolaat kan in veel vloeistoffen gewoon met een lepel gemengd worden.

Tegelijk gebruiken met
Wei-eiwit kan gecombineerd worden met caseïnaten om ook de cortisolblokkerende werking te benutten. Door de tragere opname van caseïne (calciumcaseïnaat blijkt ook een snel eiwit te zijn) hoeft er ook minder vaak op een dag eiwit gebruikt te worden. Bij een mengsel ontstaat een trapsgewijze afgifte van aminozuren. Eerst komen de aminozuren van wei-eiwit snel in het bloed, later de aminozuren afkomstig van caseïne. Ook de aminozuren van soja-eiwit worden langzamer afgegeven dan die van wei-eiwit, maar weer sneller dan die van de caseïne. Het mooiste mengsel van beide eiwitsoorten is gewone melk. Melk bestaat nu eenmaal uit caseine en wei-eiwit. Gewoon melkeiwitpoeder zal dus net zo goed gebruikt kunnen worden. Als er maar niet zoveel natrium en lactose in zit. Wei-eiwit isolaat wordt vaak gemengd met het goedkopere wei-eiwit concentraat en heet dan bijvoorbeeld wei-eiwit poeder. Verkooptruukjes.

Ongewenste effecten van wei-eiwit
Als er meer eiwit dan het maximum per dag wordt ingenomen, kan het worden omgezet in vet. Dierlijke eiwitten kunnen bij sommige mensen jeugdpuistjes geven.
Wie overgevoelig is voor lactose/melksuiker (intolerantie voor lactose), kan bijvoorbeeld kiezen uit soja-eiwit of andere plantaardige eiwitten (rijst, erwten), ei-eiwit of een lactosearm isolaat. Het gewone wei-eiwit concentraat bevat 4,2 gram lactose per 100 gram, dit isolaat bevat 0,4-2 g lactose per 100 gram poeder. Minder, maar het is nooit helemaal afwezig.

Samenstelling wei-eiwit isolaat 90%
Voedingsstoffen
In gram per 100 gram poeder
Eiwit ................................................ 90,2
Eiwit (gedroogd poeder) . 94,1
Water ................................................ 4,1
Lactose ........................................... 0,4
Vetten ............................................... 1,1

Essentiële aminozuren
In mg per 1000 mg eiwit:
Isoleucine .......................... 73
Leucine .............................. 118
Lysine ................................. 104
Methionine ........................ 28
Fenylalanine ..................... 33
Threonine ........................... 79
Tryptofaan .......................... 20
Valine ..................................... 65

Niet-essentiële aminozuren
In mg per 1000 mg eiwit:
Histidine ............................... 18
Alanine ................................. 58
Arginine ............................... 26
Asparagine(zuur) ........ 118
Cystine (cysteïne) ......... 33
Glutamine(zuur) .......... 189
Glycine .................................. 18
Proline .................................. 68
Serine .................................... 53
Tyrosine ............................... 34

Metalen en anionen
In mg per 100 gram
Natrium ............................. 220
Calcium ............................ 280
Kalium .............................. 1100
Fosfor ................................. 200
Chloride ............................ 020

Dit is een voorbeeld. De getallen verschillen per fabriek en per charge.

© 2004-2012 Creanite

Een website van Jan de Heij © 2002-2021


Handwerk
Alle producten worden hier nu bijna 26 jaar met de hand gemaakt. Grote machines hebben meer hulpstoffen nodig om probleemloos te werken. Dan gebruikt men ook siliciumoxide, magnesiumstearaat, lactose en andere hulpstoffen die we beter weg kunnen laten. Er wordt hier gekozen voor meer lichaamsvriendelijke alternatieven.
Terug naar de inhoud